Sıfır ve 2. El Araçlara Zam Sonrası Yeni Açıklama: Yüzde 35 Zam Geldi

Sıfır araba fiyatları, son 1 yılda pandemi ve döviz kuru etkisiyle yükseldi. İkinci elde fiyat artışı ise birçok oyunla yapıldı. 0 ve 2. el arabada gelen zamların ardından yedek parça ile boya fiyatlarına da yüzde 35 oranında zam geldi.

Sıfır ve 2. El Araçlara Zam Sonrası Yeni Açıklama: Yüzde 35 Zam Geldi

Otomobil yedek parçalarına yüzde 35 zam.

Araç sahiplerini ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Son 1 yıl içinde sıfır ile ikinci el araçta yaşanan fiyat artışına, araç yedek parça ve boya fiyat zammı da eklendi. Gelen son bilgilere göre araç yedek parça ile boya maliyetlerinde ciddi yükselişler yaşandığı, döviz kurundaki yükseliş nedeniyle gerçekleşen girdi maliyetleri fiyatlara yansımaya başladı. 

Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Tüm Oto Servisleri Federasyonu Başkanı Ünal Ünaldı, özellikle son dönemlerdeki döviz kuru yükselişinin otomobilde yedek parçalar ile boyaya zam olarak yansıdığını söyledi. Ünaldı,  "Araç bakımlarında ve hasar onarımlarında gerekli olan hayati yedek parçaların fiyatlarında, 6 ay gibi kısa bir sürede ortalama yüzde 30 fiyat artışı oldu. Pandemi öncesi 1.000 TL olan bir yedek parça, 1.350 TL'ye ulaşmış durumda." diyerek zamların yüzde 35 'lere kadar çıktığını söyledi. 

Ünaldı açıklamasında "Kurdaki artış sebebiyle bunu doğal karşılıyoruz. Bu parçayı 1.700 TL'ye satan ithalatçılar da var. Sanayi Bakanlığının konuya el atması gerekir" dedi ve bakanlığı konuya müdahil olmaya çağırdı.

YÜZDE 70 İTHAL

Türkiye'de otomobil yedek parçalarının yüzde 70 'lik kısmının ithal olduğunu ifade eden Ünaldı, döviz kurunda yaşanan yükselişin hem yedek parça fiyatlarına yansıdığını, hem de ithalatçı ve distribütörlerinin kargo, gümrük ve stoklama maliyetlerinin de eklenmesi ile daha da yükseldiğinin altını çizdi.  Boya fiyatlarında da yüzde 35 'e kadar zam yapıldığını söyleyen Ünaldı, "Oto servislerinin en çok kullandığı malzemelerden olan karoser boyası, 200 TL'den 270 TL'ye çıktı. Basit bir kaza sonrası bile artık maalesef çok ciddi onarım rakamları ortaya çıkabiliyor. Araç fiyatlarının da astronomik rakamlara ulaştığı bu dönemde, vatandaşımızın kasko ile trafiğe çıkmasını şiddetle öneriyoruz. Kasko yaptıramayanların da trafik sigortalarında mutlaka ek 'İhtiyarı Mali Mesuliyet Teminatı' almalarını tavsiye ediyoruz"  dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA