SGK'dan Son Dakika Asgari Ücret Uyarısı : Yüksek Maaş Alanlar...

Yüksek maaş alanların asgari ücretli gösterilmesindeki sayının artması üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu, işverenlere yazı göndererek bildirimlerin düzeltilmesini istedi.

SGK'dan Son Dakika Asgari Ücret Uyarısı : Yüksek Maaş Alanlar...

SGK'dan Son Dakika Asgari Ücret Uyarısı

Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıtlı 14.4 milyon çalışandan yaklaşık yüzde 43'ünün asgari ücretli çalışanlardan oluştuğu biliniyor. Kurumun asgari ücretli çalışan sayısı konusunda net bir açıklaması olmamasından dolayı bazı uzmanlar bu rakamın yüzde 50'ye kadar çıkmış olabileceğini belirtiyor. Asgari ücretli işçiler ile birlikte çalışan kayıtdışı çalışanların sayısında da yüksek artış görülüyor. TÜİK verilerine göre, kayıtdışı istihdam oranı bu sene Ocak-Ağustos döneminde yüzde 33.1'den yüzde 36.1'e yükseldi Böylece Ağustos 2019 itibariyle istihdam edilen toplam 28.5 milyon kişinin 10.3 milyonunu kayıtdışı çalışanların oluşturduğu bildirildi. Sözcü'den Büyükşahin'in haberine göre, hem asgari ücretle hem de kayıtdışı çalışan sayısının artması üzerine SGK harekete geçerek iş verenleri uyardı.

İş verenlere gönderilen yazıda, prime esas kazançlardaki eksik bildirimin de tıpkı sigortasız çalıştırma gibi kayıtdışılık olarak değerlendirildiği belirtilierek, "Doktor, mühendis, avukat ve futbolcu, mimar" gibi meslek gruplarının daha yüksek maaş aldığı fakat iş verenlerin bu tür meslek gruplarını dahi asgari ücretten gösterdiği bu durumun düzeltilmesi gerektiği bildirildi. SGK tarafından iş verenlere gönderilen yazıda ,"Kurumumuza iletilen ihbar ve şikayetler, kurumumuzca ve diğer kamu kurumlarınca yapılan denetimler ile bankalar, kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgi ve belgeler neticesinde prime esas kazançların çalışana ödenen gerçek ücret seviyesinin altında bildirildiğinin tespit edilmesi durumunda işyerlerine idari para cezası uygulanmakta, geriye yönelik primler gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edilmekte ve bu işverenlerin yararlanmakta olduğu sigorta primi teşvikleri durdurulmaktadır."