SGK, Faizsiz Konut Kredisi Veriyor! Başvuru Şartları Neler?

SGK faizsiz ev kredisi hususunda gelen sorular üzerine SGK baş müfettişi İsa Karakaş bugünkü köşe yazısında bu konuyu ele aldı. SGK faizsiz konut kredisi nasıl alınır? SGK faizsiz konut kredisi başvuru şartları neler?

SGK, Faizsiz Konut Kredisi Veriyor! Başvuru Şartları Neler?

Gibi vatandaşların merak ettiği sorulara cevap arayan baş müfettiş İsa Karakaş, konut kredisi ile ilgili yönetmelik hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.


SGK faizsiz ev kredisi konusunda gelen sorular üzerine SGK baş müfettişi İsa Karakaş bu konuyu ele aldı. SGK emeklilere faizsiz ev kredisi hususunda merak edilenlerin tamamı bu haberde...

Faizsiz Konut Kredisinden Kimler Faydalanabilir?

SGK'nın Toplu Konut İdaresi tarafından şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine açılacak faizsiz konut kredisi hakkında yönetmelik kapsamına girenlere, faizsiz konut kredisi verilecek. Bu kapsamda Emekli Sandığı kanununun 56. maddesi ile sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası Kanunu'nun 47. maddesine göre aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp ya da vazife malülü olmaları sebebiyle kendilerine aylık bağlananların, belirtilmiş sebeplerle hayatlarını kaybetmeleri durumunda ise dul ve yetimlerinin faizsiz ev kredisinden faydalanma Hakkı bulunmaktadır.


Faizsiz Konut Kredisine Başvuru Nasıl Yapılır?


Yukarıda da belirtmiş olduğumuz faizsiz konut kredisinden yararlanma hakkı bulunan kişilere SGK tarafından 'hak sahipliği belgesi' ile 'TOKİ kampanyaya hak sahipliği belgesi' düzenlenmektedir.

 SGK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği 'veri paylaşımına ilişkin protokol' konut kredisi hak sahipliği müstahaklık bilgi sorgulaması ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından doğrudan yapılmaktadır. Bu sebeple krediden faydalanmak isteyen hak sahiplerinin SGK tarafından düzenlenmiş hak sahipliği belgesine gerek olmaksızın; doğrudan bir şekilde Ziraat Bankası şubelerine, TOKİ kampanyalı konut satışlarından yararlanmak amacıyla doğrudan Ziraat Bankası ya da Halk Bankası şubelerine müracaat işlemleri yapılabilir

SGK Faizsiz Konut Kredisi Borcu Nasıl Ödenir?

Kredinin hak sahipleri tarafından geri ödenmesi SGK tarafından hak sahibinin bütün tazminatlar da dahil olmak üzere almakta olduğu aylığın 1/4'ü oranında kesilmek suretiyle yapılmaktadır. Maaş bağlanmamış veya aylık kesilmiş müşterek kredi açılmış çocukların geri ödemelerinde ise geri ödemelerin başlamış olduğu tarihte aylığa bağlanmış çocukların geri ödemeye esas olan tahsis edilen ayların 1/4'ünün %25 fazlası aylık kabul edilecek ve borç bitene kadar bankaya yatırılması gerekir.