SGK Duyurdu! Kod-29'da Düzenlemeye Gidildi

Son zamanların en büyük tartışmalarından birisi haline gelen kod-29 ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yeni açıklama geldi.

SGK Duyurdu! Kod-29'da Düzenlemeye Gidildi

SGK'dan yapılan açıklamada, Kod-29 içerisinde yer alan iş hakdi fessih nedenlerinin ayrı ayrı kodlar içerisine alındığı bildirildi.  Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca, "Kod-29 ile ilgili basın duyurusu" başlığı altında yayımlanan duyuruda, işten çıkarma yasağı hatırlatılarak, "Koronavirüs salgınının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinden çalışanlarımızı korumak için 16.04.2020 tarihinden itibaren fesih kısıtı uygulaması getirilmiştir. İş Kanunu'nunda yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller fesih kısıtı uygulamasının istisnaları arasında sayılmıştır. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri de içermektedir. Bu hallerin tamamında iş akdinin feshi durumunda işten ayrılış işlemlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimleri “29 nolu kod” üzerinden yapılmaktadır." denildi. Açıklamada ayrıca, birbirinden farklı fesih nedenlerinin tamamının aynı kod ile bildirilmesi nedeniyle çalışma hayatında belirsizlikler tespit edildiği kaydedildi.

Bu nedenle her bir durum için ayrı ayrı kodlar belirlendiğine yer verilen açıklamada, önceki dönemlerde kod-29 ile işten çıkarmalara ilişkin veriler de yer aldı.

SGK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nce yayımlanan açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: 

Koronavirüs salgınının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinden çalışanlarımızı korumak için 16.04.2020 tarihinden itibaren fesih kısıtı uygulaması getirilmiştir.

 
İş Kanunu'nunda yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller fesih kısıtı uygulamasının istisnaları arasında sayılmıştır.
 
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri de içermektedir. Bu hallerin tamamında iş akdinin feshi durumunda işten ayrılış işlemlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimleri “29 nolu kod” üzerinden yapılmaktadır.
 
Birbirinden farklı fesih nedenlerinin tamamının aynı kod (Kod-29) ile bildiriminin çalışma hayatında belirsizliklere yol açtığının görülmesi üzerine SGK genelgesinde yapılan değişiklik ile ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirlenmiştir.
 
Böylelikle mazeretsiz devamsızlık hali ile hırsızlık gibi birbirinden farklı fesih sebeplerinin farklı bildirim kodları ile yapılması sağlanarak, olası sorunların önüne geçilecektir.
 
Ayrıca, 16.04.2020 tarihinden itibaren uygulanan fesih kısıtını delmek amacıyla, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışı olmaksızın “Kod-29” kullanılarak çok sayıda çalışanın işten çıkarıldığı yönünde iddialar bulunmaktadır.

Geçmiş dönem SGK verilerine göre işten ayrılış nedeni “Kod-29” olarak belirtilen çalışan sayısı yıllara göre;
2018: 233.430

2019: 194.524

2020: 176.662’dir.

Fesih kısıtından önceki dönemde aylık ortalama 17 bin çalışanın işten ayrılış nedeni “Kod-29” olarak bildirilmiş iken fesih kısıtından sonraki dönemde bu sayı daha düşük olup aylık ortalama 15 bin kişidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ