Seçim biter bitmez vatandaş neye uğradığını şaşırdı! Zam gelmeyen sektör kalmadı

Mart ayında seçimler nedeniyle ertelenen fiyat artışları yağmur gibi geri geliyor. Temel gıdadaki artış bir ay içinde neredeyse yüzde 20'ye ulaştı.

Seçim biter bitmez vatandaş neye uğradığını şaşırdı! Zam gelmeyen sektör kalmadı

Ramazan ve yerel seçimlerden dolayı ertelenen temel gıda fiyatlarındaki artış, seçimlerin bitiminden hemen sonra etiketlere yansıdı. Seçimden sonra başlayan artış oranı şimdiden yüzde 20'ye ulaştı. Daha önce bir alışveriş sepetinin şubat ayında 2.739 lira ile dolduğu bilinirken yerel seçimlerin bitmesinin hemen ardından aynı sepet yüzde 20 artışla 3 bin 308 lirayla doldu.

En büyük fiyat değişiklikleri et ve peynirde olduğu görüldü. Şubat ayı içinde 379 liraya satılan kıymanın kilogramı şu anda yüzde 39 artışla 519 liraya satılmakta. Şubat ayında 469 liradan satılan dana etinin kilosu yüzde 32 artışla 619 liraya yükseldi. Şubat ayında kilosu 330 liradan atılan beyaz peynir şu anda yüzde 16 artışla 382 liraya raflarda. 225 gramlık paketli sucuğun fiyatı ise yüzde 21 artışla 190 liradan 230 liraya yükseldi.

temel gıda fiyatlarındaki artış

Fiyatlardaki hızlı yükseliş hakkında değerlendirmelerde bulunan Tüketici Birliği (TBF) Başkanı Mehmet Bülent Deniz, asıl yükselişin bayram sonrasında duracağını belirterek, "Özellikle ramazan nedeniyle fiyat artışları ertelendi. Bu bir seçimdi ama çok çabuk oldu. Bu da bizleri bayram sonrası korkutuyor. 15'inden sonra önemli bir artış bekleniyor. Furya sigarayla başladı." dedi.

Deniz, Nisan ayında piyasa endeksinin çift haneli yükselişini, ardından TBF'nin artmasını beklediğini açıklarken "Ne yazık ki her geçen gün fiyatlarda bir artış gözleniyor. Başta kırmızı ve beyaz et olmak üzere pek çok temel gıda artık yükselişte. Nisan ayında piyasa enflasyonunun çift haneli rakamlara ulaşmasından endişe ediyoruz. Akaryakıt fiyatları da artacak.1 diye konuştu.