Şartlar Değişiyor: O Kişiler de Artık İşsizlik Maaşı Alacak

İşsizlik maaşı için şartlar değişiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vatandaşlara verilen bu maaş için aranan şartlar ve değiştirilecek şartların detayları haberimizde.

Şartlar Değişiyor: O Kişiler de Artık İşsizlik Maaşı Alacak

Mevcut işlerinden kendi istekleri dışında ayrılmak zorunda kalan çalışanlar, İşKUR'a başvuru yapıp işsiz kaldıkları süre boyunca maaş alabiliyorlar. 1623 TL'ye kadar vatandaşlara verilen şsizlik maaşı için ise bazı şartlar aranıyor. Vatandaşların bu işsizlik maaşından faydalanmak için bu şartları taşıyor olması gerekmektedir. Bunların başında prim şartı var. Ancak edinilen son dakika bilgilerine göre bu şartta bir değişiklik yapılıyor. İşsizlik maaşı alabilmek için vatandaşların işten çıkarılmadan önceki 120 günde kesintisiz olarak sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir. Yeni düzenlemede bu şartın kaldırılacağına yer verildi. bu şekilde şartın değiştirilmesi ile 12 bin kişi daha işsizlik maaşı alabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda hükümetin 100 günlük eylem planını açıkladı. Açıklanan 100 günlük eylem planında büyük müjdeler yer alırken, işsiz vatandaşları sevindiren bir maddeye de yer verildi. Planda yer alan bu maddeye göre işsizlik maaşı alabilmek için gerekli şartlarda bazı esnetilmeler yapılacak. Şartlarda bazı değişikliklerin yapılması ile birlikte binlerce vatandaş Ultrabet daha işsizlik maaşı alabilecek. 

KİMLER FAYDALANABİLİR?

İşsizlik maaşından faydalanabilmek için kişinin işyerinden kendi isteği ve kusuru olmaksızın ayrılması, işten çıkarılması gerekmektedir. Personelin işten çıkarıldığı tarihten önceki 120 günde prim ödemesi yapılmış olması ve son 3 yıl içinde en az 600 günlük sigortasının yatırılmış olması gerekmektedir. Bu şartlara uyan vatandaşlar, işten çıkarıldıktan sonraki 30 gün içinde İŞKUR' a müracaat edecek ve çalıştığı süre de hesaba katılarak bu şekilde işsizlik maaşı bağlanacak. 

İşsizlik maaşı hesaplaması da son 4 ay içinde yatırılan sigorta primine göre hesaplanıyor. son 4 aylık kazancın yüzde 40'lık kısmı hesaplanıyor. Bu hesaplamada brüt asgari ücretin yüzde 80'i geçilmeyecek derecede hesaplanır. 

Son 3 yıl içinde 600 gün prim ödemiş olanlar 6, 900 gün primi yatmış olanlar 8 ve 1080 gün ve daha fazla prim ödemiş olanlar  ise 10 ay işsizlik maaşı alıyor. 2018 'de en yüksek işsizlik maaşı 1.623 lira

DEĞİŞECEK MADDELER

Yapılan değişiklik ile son 120 gün kesintisiz çalışmış olma şartı esnetilecek ve bu 120 günde iş sözleşmesinin devam edip etmediğine bakılacak. 

Kamubulteni.com  | Ankara