Ramazan Kolisi 99,90 liradan 229,90 liraya yükseldi

2022 yılında 99,9 lira olan en küçük ramazan kolisi bu sene 229,9 liraya yükseldi.

Ramazan Kolisi 99,90 liradan 229,90 liraya yükseldi

Ramazan ayına günler kala ramazan kolileri de hazırlanmaya başladı. Özellikle zincir marketler geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de farklı büyüklükte ve farklı sayıda ürün içeren kolileri satışa sundu. 2023 yılında gıda fiyatlarında görülen yükselmeler doğal olarak koli fiyatlarına da yansıdı. 2022 yılında 99,9 lira olan en küçük ramazan kolisi bu sene 229,9 liraya yükseldi diğer bir değişle ramazan kolilerinde enflasyon yüzde 131 oldu.

En büyük lüks ramazan kolisi 549 lira oldu

En küçük ramazan kolisinde ki fiyat artışı yüzde 131 olurken, geçen yıl en büyük 'lüks' Ramazan kolisinin fiyatı 289,90 lira iken, bu yıl yüzde 89,6 artış ile 549,90 lira yükseldi.Diğer yandan bu yıl bazı zincir marketler Ramazan kolisini düzenlerken, içine koydukları ürünleri sayısını da azalttılar. Kolilerde geçen yıl ortalama 33 ürün yer alırken, bu yıl ürün sayısı ortalama 30'a indi. Kolilerdeki ürün sayısının azaltılması, fiyata da yansıyor. -Kolinin içinde bulunan temel gıda ürünleri salça, tuz, ayçiçeği yağı, un, kuru fasulye, çay, reçel, hazır çorba, küp şeker, makarna ve gazlı içecek olarak sıralanıyor.

Deprem bazı ürünlerin fiyatını etkiledi

Ramazan kolisinde önemli yer bulan pirinçte gümrük vergilerinin sıfırlanmasıyla fiyat artışının önüne geçtiğine vurgu yapan İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği başkanı Reis, iri tanelerde fiyatın düşmediğini ama orta tanelilerde fiyatın gerilediğini bildirdi. Yurt dışında getirilen pirinçlerin 13 lira ile 19 lira arasında değişen kırk pirinç fiyatına satıldığını aktaran Reis, "Kırımızı mercimek ağırlıklı deprem bölgesinde bulunuyor ve kısa süreli bir lojistikte gecikme oldu. Ardından fiyatta da küçük bir yükselme oldu. Yine nohut ve fasulyede de biraz fiyat artışı söz konusu. Bugün fasulyenin natürel fiyatı 27,5 lira bandında bulunuyor. Deprem yardımlardan dolayı bakliyatta çok sirkülasyon oldu" ifadesini kullandı.

Deprem bölgesinde insani boyutu ve ekonomik boyutunun olduğuna dikkat çeken Reis, tarımın ve tarıma dayalı sanayinin en çok olduğu o bölgede tekrar üretimin canlanması gerektiğini vurguladı. Reis, bölgeden büyükşehirlere göç edildiğini ve bu insanları tekrar geriye çevirmenin çok zor olduğunu söyledi.