Poşetlerden Sonra Artık Ambalajlardan da Ücret Alınacak

Ücretli poşet uygulamasının ardından ambalajlara da ücret uygulaması gelecek. 1 Ocak 'ta yürürlüğe giren uygulama sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı detayları belirliyor.

Poşetlerden Sonra Artık Ambalajlardan da Ücret Alınacak

Poşetlerden sonra ambalajlı ürünlere de ek ücretler geliyor.

Geçen sene başlatılanb uygulama kapsamında poşetler  marketlerde 25 kuruşa satılmaya başlandı. Bu uygulama sonrası poşet kullanımında ciddi bir düşüş yaşandı. 

Ücretli poşet uygulamasının ardından bu yıl yeni bir uygulama için tebliğ yayımlandı. Yayımlanan tebliğ kapsamında  lastik, akümülatör, pil, yağ ve elektronik eşya gibi ürünler için de geri kazanım katılım payı beyannamesi verecek ve satılan bu ürünlerin ambalajlaır için ekstra para alınacak.

1 Ocak 2019 tarihinden sonra itibaren yürürlüğe giren düzenleme ile poşetler ücretli hale gelmişti. Bu uygulama sonrası yeni uygulama 1 Ocak 2020 tarihinde başladı. 

Yeni uygulamaya göre lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç ile plastik, metal, cam ve ahşap ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsil edilmesi uygulaması yürürlüğe konuldu. 

Poşet için adet başına 15 kuruş olan geri kazanım katılım payı tutarı, lastikler için türüne göre adet başına 2-10 lira, akümülatörler için kilogram başına 5-50 kuruş, piller için kilogram başına 2-15 lira, yağlarda kilogram başına 10-50 kuruş, elektrikli ve elektronik eşyalarda kilogram başına 20-30 kuruş, ilaçlarda kutu ya da şişe başına 1 kuruş, ambalajlarda litresine göre 1-10 kuruş olarak belirlendi.

Yukarıdaki yazılan ürünleri piyasaya sürecekler beyanname vermek zorunda. Beyanname sonrası bu ambalajlardan ücret alınacak. 

Örnek olarak göstermek gerekirse, lastik fabrikası, adet pbaşına 10 TL beyanname verdiyse bu ücreti fiyatlarına yansıtacak ve bunu vatandaşlardan alacak. 

Peki sizce şişe , ambalajlı ürünlerden bu ücret alınmalı mı? Aşağıdaki yorum kısmından düşüncelerinizi yazabilirsiniz.