Piyasalarda Olağanüstü Hareketlilik-Dolar Fırladı Altın ve Petrol Fiyatları Çöktü (Neden Düşüyor)

Son dakika haberi: Altın fiyatları, döviz ve petrol fiyatlarında olağanüstü hareketlilik devam ediyor. ABD piyasalarının açılışı yeniden ertelendi. Erteleme fiyatlara ciddi etki etti. Peki altın neden düşüyor? Dolar neden yükseliyor? İşte detaylar.

Piyasalarda Olağanüstü Hareketlilik-Dolar Fırladı Altın ve Petrol Fiyatları Çöktü (Neden Düşüyor)

Son dakika : ABD borsalarında işlem durduruldu.

ABD borsaları , az önce açılması gerekirken yine ertelendi. Corona virüsü nedeniyle yaşanan çöküş hızlandı ve S&P500 endeksinde %8.14 'lük düşüş yaşandı. 

UZMANI AÇIKLADI

Ekonomi Uzmanı Özgür Demirtaş yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

1) Corona tehlikesi tüm finansa piyasaları alt üst ett. Ne kadar ciddiye alınması gerektiği ortaya çıktı. Dün Amerikan merkez bankası Olağanüstü kararlar aldı, akan kanı durdurmak için. Bugün ise az sonra Amerikan piyasaları inanılmaz kötü açılacak. Anlatayım:

2) Daha önce “Circuit Breakers” denen olayı anlatmıştım size. ABD borsası %7 düşerse 15 dakika tatil edilir. %13 düşerse ikinci Circuit Break çalışır ve bir 15 dakika daha tail edilir. %20 düşerse üçüncü circuit break çalışır ve gün sonuna kadar tatil edilir!

3) Az sonra piyasalar açılacak ve ben direkt 15 dakika tatil edileceğimizi düşünüyorum. Tüm Dünya piyasaları da ABD’den etkileniyor bu arada.

4) Herkesin bana Altın ve Gümüş’ü sorduğunu görüyorum. Kısaca yanıt vereyim. Tahviller ve Altın güvenli liman olarak bilinir. Savaş, kötü ekonomi gibi durumlarda Tahvil ve Altın fiyatları artar. Tahvil artar çünkü insanlar kriz anında ABD tahvillerine paralarını park ederler.

5) Herkes tahvile saldırınca tahvil faizleri düşer ve fiyatı artar. Aynı şey Altın için de geçerlidir. Ama şu andaki durum da fark var. Geçen hafta Tahvil fiyatları artamadı. Altın süründü. Bunun nedeni LİKİDE kaçma. Yani NAKİT KRALDIR anlayışı.

6) Yatırımcılar Tahvil Altın dinlemeden her şeyi sattı.
Özellikle kredi ile hareket yatırım yapan cahil yatırımcı, kredisini geri ödeyebilmek için elindeki Tahvilleride Altını da sattı. Ayrıca temel ürünleri Tahvil ve Altın ile alamam korkusu sardı.

7) Son olarak da ALIM ve SATIM arasındaki makas FIRLADI. Fonlar alımı kesti. Alım kesilince Makas fırladı. Makas fırlayınca Alım kesildi. LOOP içindeyiz.

8) FED’in dünkü rekor para pompalayacağı sinyali ve rekor faiz düşüşü ise piyasalardaki likidite sorununu düşürmeye yönelik hareketler. Piyasalar az sonra açılınca tekrar yazacağım unutmayın CİRCUİT BREAK leri kıracak piyasa. Kayıpları olanlar için çok üzgünüm :-((

9) Her zaman yaptığım uyarı ise: Kimseden yatırım tavsiyesi almayın. Paranızın tümünü tek bir enstrümana koymayın. Size tavsiye verenler haklı olsa ZENGİN olurlardı. Hiçbiri çok zengin değil, paralarını sizin ilginizden kazanıyorlar!

DOLAR FIRLADI

Sabah saatlerinde 6.28 TL seviyesinde olan dolar kuru, bu kararlar sonrası hızlı şekilde yükseldi ve 6,42 TL 'yi gördü. 

ALTIN DÜŞÜŞTE

Altın piyasası da son günlerdeki hızlı düşüşünü sürdürdü. Sabah saatlerinde 315 TL olan gram altın , hızlı bir düşüşle 299 TL seviyesine kadar geriledi. 

Çeyrek altın ise 496 TL 'den alınıp 501 TL 'ye satılıyor. 

Cumhuriyet altını 2036'ya alınıp 2067 TL 'ye satılıyor.

22 ayar bilezik gram fiyatı alış 296, satış 299 TL .

BRENT PETROL ÇÖKTÜ

Son olarak geçtiğimiz hafta 35 dolar seviyesine kadar gerileyen brent petrol , bugün ani bir düşüşle 30 doların altına indi. Brent petrol 29,72 dolardan işlem görüyor. 

BENZİN VE MOTORİNDE YENİ İNDİRİM OLACAK MI?

Bu indirim sonrası benzin ve motorin fiyatlarına indirim bekleniyor.