Piyasalarda Döviz ve 24 Ayar Gram Altın Düşüşü Hızlandı: Dolar ve Altın Neden Düşüyor?

Piyasalarda hareketli dakikalar yaşanıyor. Gelen son dakika bilgisine göre dolar kuru ile altın fiyatlarında düşüşün hızlandığı görüldü. İşte piyasalarda son durum ve güncel veriler.

Piyasalarda Döviz ve 24 Ayar Gram Altın Düşüşü Hızlandı: Dolar ve Altın Neden Düşüyor?

Son dakika haberi: Dolarda düşüş hızlandı.

Piyasalar kapanışa doğru hareketlendi. Gelen son dakika bilgilerine göre dolar kurunda düşüş hızlandı. Sabah saatlerinde 7.42 TL seviyesinde olan dolar kuru 14 kuruş düştü. Altın fiyatlarında da son 10 yılın en kötü Ocak ayı geride kaldı.

ALTINDA SON 10 YILIN EN KÖTÜ OCAK AYI

Altın fiyatları Ocak ayına 470 TL seviyesinden başlamıştı. Daha sonra süratli şekilde düşen gram altın 436 TL'ye kadar geriledi. Sabah saatlerinde 434 TL ile son 7 ayın en düşük seviyesine gerileyen gram altın , 437 TL 'den işlem görüyor. 

Bu düşüşle birlikte gram altın son 10 yılın en kötü Ocak ayını geçirdi. 

Diğer altın fiyatları

Çeyrek altın 713 TL

Cumhuriyet altını 2847 TL

22 ayar bilezik gramı ise 422 tL.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya "Yatırımcılar Fed’in aşılama ile ilgili iyimser duruşuna odaklandılar, bu da yılın ikinci yarısında güçlü bir toparlanma öngörüyor. Eğer fiyatlar önümüzdeki birkaç hafta boyunca ons başına 1.800 doların üzerinde kalmayı başarırsa bir yükseliş senaryosu görebiliriz." dedi.

DOLAR KURU

Sabah 7.42 TL olan dolar kuru, öğleden sonra düşmeyeb aşladı ve az önce 7.28 TL'yi gördü. Dün gelen enflasyon tahmini ve yakın zamanda faiz indirimi yapılmayacağı açıklaması sonrası düşen dolar kurunda son saatlerdeki değişim grafiği şu şekilde:

Fed, çarşamba günkü toplantıda aylık 120 milyar dolarlık varlım alım programını istihdam ve enflasyonda gözle görülür bir ilerleme gerçekleşene kadar devam ettireceğini belirtirken, Başkan Jerome Powell alım miktarını değiştirmenin biraz zaman alacağını belirterek merkez bankasının varlık alım programında bir azaltmaya gitmeyeceğini söylemişti.

İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Mehmet Ali Yıldırımtürk ise ons altın için 1.850 dolar seviyesinin önemli olduğunun altını çizerek, “Teknik olarak önemli bir seviye bu seviyenin altında kaldığı sürece 1.800 dolara kadar gerileyebilir. Yükselişlerde de altının ons fiyatının 1.900 dolara a kadar gidebileceğini öngörüyoruz.” diye ekledi.

“8 Eylül 2011 tarihinde altının onsu 1.855 dolarmış. 26 Ocak 2021’de de ons altın 1.855 dolar olmuş. Altın çok yükselmiş değil böyle baktığınız zaman ama 1 gram altının fiyatı 105 liraymış, şimdiyse 440 lira.” diyen Yıldırımtürk, dolar/TL kuru ve TL çarpanından dolayı 3 çeyrek altının enflasyona gittiğini de belirtti.

Yıldırımtürk, "2011 Eylül ayında çeyrek altın 175 liraymış. Şimdi 730 lira, yani bizim 3 tane çeyrek altınımız enflasyona gitmiş gibi görünüyor." dedi.

“Çeyrek altına baktığımızda 2-2,5 aylık süreçte 440 ile 450 TL arasında bir aralığa sıkıştığını görüyoruz. Ama 500’ün üzerini zorladığını da hatırlatmakta fayda var.” diyen Bakistanlı, bir tavan görüldüğü takdirde genel algının o tavanın yeniden görüleceği yönünde olduğunu belirtti.

TCMB’nin politikalarıyla Dolar/TL kurunda yaşanan düşüşten dolayı gram altın fiyatlarının düştüğünü söyleyen Bakistanlı, “Ancak faiz indirimi tek başına hiçbir zaman yeterli değil. Reformların gelmesi ve birkaç kararın daha alınması gerekiyor.” dedi.

DOGECOİN VE BİTCOİN HAREKETLİLİĞİ DOLARI DÜŞÜRDÜ

Son günlerde kripto paralara rağbet oldukça arttı. Elon Musk'ın Bitcoin ile Dogecoin'e yönlendirme yapması , yatırımcıların dolardan kripto paralara yönlenmesine neden oldu. ytd