Petrol fiyatlarında dev dalga! Motorin 30 TL, benzin 32 TL uyarısı

Petrol fiyatlarında dev dalgalanmalar olmaya başlarken benzinin 32 TL’yi, motorinin ise 30 TL’yi bulabileceği konusunda ABD’nin en önemli bankasından uyarı geldi. Bu arada motorinde beklenen ilk zam dün geldi.

Petrol fiyatlarında dev dalga! Motorin 30 TL, benzin 32 TL uyarısı

ABD’nin en önemli bankalarından olan Bank of America, petrol fiyatlarının yılın ikinci yarısında tekrar 80 doların üzerine çıkacağına ve arz açığı nedeniyle 90 dolara yükseleceğini açıklarken dolar kurunun önümüzdeki ay 30 TL’yi geçebileceği vurgusu yapıldı. Bunlara paralel olarak benzinin 32 TL’yi, motorinin ise 30 TL’yi geçebileceği konusunda uyarı yapıldı. İşte detaylar…

Bank of America emtia araştırma başkanı Francisco Blanch Cuma günü Bloomberg Television'a verdiği demeçte, petrol fiyatlarının bu yılın ikinci yarısında varil başına 80 doların üzerine çıkacağını ve derinleşen arz açığı nedeniyle 90 dolara doğru yükselmeye devam edebileceğini söyledi.

BofA'nın emtia araştırma başkanı, "Yılın ikinci yarısında yeniden 80 doların üzerine çıkıp 90 dolara doğru çıkacağız çünkü açık önümüzdeki altı ila dokuz ay içinde daha da derinleşecek" dedi. Blanch, önceki döngülerde görüldüğü gibi OPEC+ kesintileri ve ABD kaya petrolünün yanıt vermemesi nedeniyle arz açığının genişleyeceğini kaydetti.

Petrol fiyatlarındaki tahminler bu şekilde ileri sürülürken Türkiye’nin önemli ekonomistlerinden Murat Muratoğlu, Remzi Özdemir dolar kurunun 25 TL’nin çok üzerine çıkabileceğine değindi. Buna ilaveten CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Erdoğan’ın tekrar Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde bu ekonomistlerin söylemlerine paralel birtakım söylemler geliştirdi ve ABD dolar kurunu seçim sonrasında ilk etapta 30 TL’yi geçebileceğini iddia etti.

Petrol fiyatlarının Bank of America emtia araştırma başkanı Francisco Blanch’a göre 90 dolar çıkması, ABD Dolar/TL’nin 30 bandına yükselmesi başta akaryakıt fiyatlarını oldukça etkileyecek. Bu şekilde motorinin en az 30 TL, benzinin ise en az 32 TL bandına yerleşmesi kaçınılmaz görünüyor. Bununla birlikte; bu beklenen/öngörülen artışların ilk alameti dün yaşandı ve motorine 76 kuruş zam yapıldı.

20 Mayıs 2023 tarihi itibari ile İstanbul’da 19.39 TL/LT olan motorin Ankara’da 19.76 TL/LT, İzmir’de ise 19.85 TL/LT oldu.