Petrol fiyatlarına dev zam yolda!

Rusya Ukrayna arasında süren savaşta, AB tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırım kararlarında eğer petrol ithalatı durdurulursa petrol fiyatların büyük zam gelmesi bekleniyor.

Petrol fiyatlarına dev zam yolda!

Rusya Ukrayna arasında ki savaş 2 aydan fazla sürede devam ederken, Rusya'ya yatırım kararları da kapsamı genişleyerek devam ediyor. 

Dünya genelinde olduğu gibi Avrupa Birliği'de Rusya'ya yeni yatırım kararlarını tartışmaya başladı. Son olarak AB'de Rus Bankalarının Uluslararası para transfer sistemi olan SWIFT’den çıkarılmasından sonra şimdi Rus petrolüne getirilmesi planlanan yaptırım kararları tartışılmaya başlandı. Yatırım politikaları kapsamında gündeme gelen karar ile birlikte Avrupa Birliği kademeli olarak 2022 senesi sonuna kadar Rusya'da petrol ithalatını durdurmayı planlıyor. Eğer planlanan yatırım AB genel meclisinde kabul edilir ise dünya genelinde petrol fiyatlarının hızla yükselmesi bekleniyor.

Almanya'dan petrol ithalatının yasaklanmasına yeşil ışık

Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanması için birliğe üye olan 27 ülkenin tamamının evet demesi gerekirken, Macaristan’ın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler ise Rus petrolünü hedef alan önlemlere uzun süredir direniyor. Özellikle AB'nin güçlü ülkelerinden olan Almanya Rus'lardan petrol alınmasının yasaklanması kararına engel olmayacağını fakat bu kararın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e zarar vermenin en etkili yol olmadığını düşündüğünü açıkladı.

Petrolle birlikte enerji fiyatlarıda yükselir

Öte yandan dünya üzerinde petrol ihracatı yapan 3 büyük ülkeden birisi olan Rusya, günlük olarak ürettiği petrolün yarısından fazlasını Avrupa birliği ülkelerine gönderiyor. Bu sebeple eğer AB'den petrol ithalatının yasaklanması kararı çıkarsa petrol fiyatlarının ve buna bağlı olarak enerji fiyatlarının yükselmesine kesin gözüyle bakılıyor.