Palandöken: Dükkan Kiralayanlar İçin Stopaj Kalkmalı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AVM 'lerdeki dükkan kiraları ile ilgili önemli bir son dakika açıklaması yaptı ve dükkan kiralayanlar için stopajın kalkması gerektiğini söyledi.

Palandöken: Dükkan Kiralayanlar İçin Stopaj Kalkmalı

Türkiye Esnaf ve Sanaatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken döviz konusunda önemli bir son dakika açıklaması yaptı.

AVM'lerde dükkan kiralamalarının dövizden Türk Lirası 'na çevrilmesinin güzel bir gelişme olduğunu değerlendiren Bendevi Palandöken, bazı alış veriş merkezlerinin hala TL'ye geçmediğini, hala dükkan kiralarını döviz üzerinden yaptığını belirtti. 

Palandöken açıklamasında, "Başta AVM'ler olmak üzere iş yeri kiralamalarında döviz kuru üzerinden sözleşme yapılmasının hiçbir mantıklı gerekçesi olamaz. Kendi ülkemizde kendi gayrimenkulümüzün kirasını neden başka bir ülkenin para birimiyle ödeyelim. Kira sözleşmelerinin TL'ye dönmesi perakendecileri oldukça rahatlatacağı gibi sektördeki dolarizasyon baskısını da azaltacaktır" ifadelerini kullandı.

İşyeri kiralamalarında stopajın da kaldırılması gerektiğini söyleyerek açıklamasını sürdüren Palandöken, "Maliye artık eski maliye Betwinner değil. Yeni teknolojilerle kim ne kadar kira geliri elde etmiş, bunu oturdukları yerden görebiliyorlar. Bunun en güzel örneği konut kiralarıdır. Konut kiralarında stopaj sistemi olmadığı halde konut kira geliri elde eden mükelleflerin sayısı hızla artmakta, bu alandaki kayıt dışılık da aynı hızla azalmaktadır. İş yeri kiralamalarında kira tespiti çok daha kolay olduğu için bu konuda neden stopaj uygulandığını anlamak güç. İş yeri kira geliri elde eden bir sermayedarın vergisini esnaf ödememeli. Bu nedenle iş yeri kiralarında stopaj ya tamamen kaldırılmalı ya da oranı yüzde 3'ü geçmeyecek şekilde düşürülmeli" dedi.

Kamubulteni.com  | Ankara