Otomobil Yatırımı, Döviz ve Altından Daha Çok Kazandırıyor! Mayıs'ta Tüm Zamanların En Yüksek Satış Rekoru Kırıldı!

Otomobil, altın ve dövizi geride bırakarak en kazançlı yatırım aracı haline geldi.

Otomobil Yatırımı, Döviz ve Altından Daha Çok Kazandırıyor! Mayıs'ta Tüm Zamanların En Yüksek Satış Rekoru Kırıldı!

Otomobil, altın ve dövizi geride bırakarak en kazançlı yatırım enstrümanı olarak öne çıkıyor. Mayıs ayında yatırım amaçlı alımlarla rekor bir satış grafiği yakalayan otomotiv sektöründe, Haziran ayıyla birlikte fiyatlar da yükselişe geçti.

Otomobil, seçim sonrasında da hala popüler bir yatırım aracı olarak dikkat çekiyor. Hem yeni hem de ikinci el araç piyasasının büyük bir bölümü yatırımcıların talepleri doğrultusunda şekilleniyor.

VavaCars'ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, tüketicilerin döviz ve altından daha karlı gördükleri otomobile yatırım yapmaya devam ettiğini belirtti.

Birikimler İkinci Ele Yöneldi

Gözelekli, 2020'den bu yana süregelen çip krizi ve piyasada sıfır araçların nadir bulunmasıyla birlikte, bu araçların liste fiyatının üzerinde talep edilen miktarlar, tüketicileri ikinci el araçlara yönelttiğini ifade etti.

Özellikle yüksek enflasyon sonrasında Türk Lirası'ndaki değer kaybını korumak isteyenlerin, ikinci el araçları bir ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra yatırım aracı olarak gördüklerini belirten Gözelekli, "Ocak 2022'den Nisan 2023'e kadar olan yaklaşık bir buçuk yıllık süre içinde ikinci el araçlar neredeyse iki kat değer kazandı. Bu süre zarfında ikinci el araç alıcılarının, döviz ve altın yatırımcılarından daha fazla kazanç sağladığı konusundaki söylemler giderek artıyor" dedi.

Gözelekli, önümüzdeki dönemde ikinci el araçların değer kazanmaya devam edeceğini vurgulayarak, "Yılın ilk çeyreğinde ikinci el araçlarda ortalama yüzde 15 ila 20 arasında bir fiyat artışı yaşandı. Sıfır araç tedarik sorunlarının etkisiyle birlikte ikinci el piyasasında önümüzdeki üç ay içinde yüzde 10-15 arasında bir fiyat artışı olabileceğini öngörüyoruz. Ancak bu fiyat artışlarını sadece tedarik sorununa bağlamamak gerekiyor. Havaların ısınması, yaz sezonu ve bayram tatili gibi mevsimsel talepler de piyasa üzerinde önemli bir etkiye sahip oluyor. Bu nedenle fiyatların daha da yükseleceğini tahmin eden tüketiciler, otomobil satın alarak kendilerine döviz ve altından daha fazla kazanç sağlayacak bir yatırım yapmış olmanın avantajını yaşıyor" şeklinde konuştu.

Özellikle son bir yılda yapılan ikinci el araç yatırımları, yatırımcılara yüksek kazanç sağlıyor. Indicata verilerine göre, Ocak 2022'de satın alınan bir ikinci el araç, Mayıs 2023'e kadar geçen 16 aylık süre içinde ortalama yüzde 87 oranında değer kazandı. Bu rakam, altın için yüzde 58, döviz için ise yüzde 43 olarak kaydedildi.

Mayıs'ta Tüm Zamanların En Yüksek Satış Rekoru Kırıldı

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), 2023 yılı Mayıs ayı otomotiv satış verilerini açıkladı. Mayıs ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 70,9 oranında artışla 111 bin 356 adete ulaştı.

Otomobil satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,5 oranında artarak 87 bin 218 adet olarak kaydedilirken, hafif ticari araç satışları ise yüzde 79,9 artarak 24 bin 138 adete yükseldi. 10 aylık Mayıs ayı ortalama satışlara göre, otomobil ve hafif ticari araç satışları sırasıyla yüzde 69,1 ve yüzde 69,2 artış gösterdi. Bu yüksek artışta, otomobilin yatırım aracına dönüşmesi en büyük etken olarak öne çıkıyor.