Önemli Tarım Ürününde Hasat Zamanı Yaklaşıyor! Gözler Çeltik Fiyatlarına Çevrildi

Samsun’un Bafra Ovası’nda çeltik hasadı yaklaşıyor. Çiftçiyse gözünü kulağını emeğine biçilecek fiyata çevirdi. Ziraat odası başkanı ve yönetim kurulu üyeleri çeltikte enflasyon oranında artışa vurgu yaptı.

Önemli Tarım Ürününde Hasat Zamanı Yaklaşıyor! Gözler Çeltik Fiyatlarına Çevrildi

Samsun Bafra’da çeltik hasadı yaklaştı. Gözler açıklanacak fiyatlara çevirilirken, üretimdeki masrafların artması emekçinin belini büküyor. Bafra, 19 Mayıs, Yakakent, Alaçam Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Toker, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve yönetim kurulu üyeleri, çeltik tarlalarında incelemelerde bulundu ve çiftçilere kulak verdi.

170 bin dekarlık ekmek

Üretim alanı 170 bin dekarlık büyüklüğe yayılmış durumdayken Hasan Toker enflasyon oranına uygun artış beklediklerini belirtti. Toker, "Bölgede hasatın yaklaştığı bu günlerde çeltikte enflasyon oranında artış bekliyoruz. Üreticilerimiz olarak kısa tanede 22 buçuk lira, Osmancık yatkın cinsinde 25 TL, baldo grubunda da 28 TL gibi bir fiyat beklentimiz var" açıklamasında bulundu.

Fiyatlar üreticiyi güldürecek mi?

Bir önceki sezon fiyatların 16-17 TL’ye kadar ulaşması üretici memnun kalmıştı. Bu yılki fiyatlarsa akıllarda soru işareti olarak yer alıyor. Mazot, gübre, ilaç, hayvan yemi, enerji derken çiftçi maliyetler karşısında belini doğrultamıyor. Çeltik üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer alan Bafra’da üreticiler emeklerinin karşılığını almak istiyor.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "2023 yılında girdi maliyetleri afaki yükseldi. Bunları en büyük tetikleyen konu 5 kalem üzerinde. Mazot, gübre, ilaç, hayvan yemi ve enerji. Bunlar çiftçilerin belini tamamen bükmüş durumda. Bugünkü girdiler maliyetleri 18, 19, 20’lere kadar yükseltti. Bu sene rekolte daha iyi olacak. Bugün çeltik çeşitleri çok çoğaldı. Biz bunu 3 kalem üzerine böldük. İnce tane, orta tane ve kalın tane. İnce tane en az 20 lira, orta tane 25 lira ve kalın tane en az 28 lira olarak devletimizden fiyat bekliyoruz. Eğer bu rakamların altında bir fiyat açıklanırsa gelecek yıllarda üretim düşer" ifadelerine yer verdi.