Ödeme Mevsimi Başladı: Ödenmeyen Kredi ve Kredi Kartı Borçları İçin Yeni Teklif

Ödenmeyen kredi ve kredi kartı borçlarının çoğu varlık şirketlerine devredildi. Varlık yönetim şirketleri ise borçların devri sonrası borçluları aramaya başladı. Konu TBMM gündemine geldi.

Ödeme Mevsimi Başladı: Ödenmeyen Kredi ve Kredi Kartı Borçları İçin Yeni Teklif

Kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenler için teklif TBMM'de.

Samsun Milletvekili Bedri Yaşar önemli bir açıklamada bulundu. Yaşar yaptığı açıklamada kredi ve kredi kartı borcu takibe alınanlar için yapılmasını istediği düzenlemeyi açıkladı. 

ÖDENMEYEN KREDİ VE KREDİ KARTI BORÇLARI NE OLUYOR?

Bir kişi, kredi ve kredi borçlarını ödemeyince banka , bir süre sonra bu borcu Varlık şirketlerine satıyor. Örnek olarak vermek gerekirse , aşağıdaki bankalar, kendilerine olan borçları varlık şirketlerine sattı.

  • Akbank  takipteki kredi alacakları portföyünün 714.5 milyon lira anapara bakiyesi tutarındaki kısmını 32.8 milyon liraya İstanbul Varlık Yönetim ve Gelecek Varlık Yönetim’e sattı.
  • Garanti BBVA toplamda 947 milyon liralık gecikmiş alacaklarını, 63 milyon liraya Gelecek Varlık Yönetim, Efes Varlık Yönetim ve Sümer Varlık Yönetim’e sattı.
  • İş Bankası takipteki krediler portföyünün 1.1 milyar lira tutarındaki kısmını 32.4 milyon liraya Efes Varlık Yönetim, Hayat Varlık Yönetim, Birikim Varlık Yönetim ve Doğru Varlık Yönetim’e sattı.
  • Yapı Kredi bankası 298.3 milyon liralık tahsili gecikmiş alacağını 22.7 milyon liraya bedelle Hayat Varlık Yönetim A.Ş. ve Arsan Varlık Yönetim A.Ş.’ye sattı.

ÖDEME MEVSİMİ BAŞLADI

Kredi ve kredi kartı borcu olanların borçları için TBMM'de açıklamada bulunan Bedri Yaşar,  pandemi sürecindeki kredilerin ve ertelenen borçların geri ödemelerinin başladığını söyleyerek, "İşte, mart ayında pandemi süreci başladı, o zaman vergi ve sigorta ödemelerini altı ay ötelediniz. O, ekim ayıydı, geldi çattı, hem ekim ayı ödemeleri hem geçmişten gelen ödemeler üst üste geldi. Dolayısıyla, pandemi süreci hepimizin de izlediği gibi ikinci dönemine girmek üzere, şartlar böyle olunca daha bunlar bile ödenemez hâlde. Bunların daha çok faizlerle yapılandırılması yerine bizim önerimiz şuydu: Bu olağanüstü şartları yaşayan ülkemizde bunların faizlerini hiç olmazsa devlet karşılasın, ana paralarını ödeme yönünde esnafımız gayret sarf etsin. Şimdi, aynı şekilde vergi ve SSK borçlarının bugün yapılandırılmasına biz karşı değiliz ama daha bir önceki yapılandırmanın taksitleri bitmedi, ondan öncekilerin taksitleri bitmedi, girdi birbirine. Bunun uzun vadede alışkanlık hâline gelmesini doğru bulmuyoruz ama bugün içinde bulunduğumuz şartlar itibarıyla bu borcun yapılandırılması doğrudur ve de yerindedir. Hatta biz şunu da öneriyoruz: Şimdi, Maliye Bakanlığımızın, Hazinenin yetkilileri burada. Geçmiş dönemden sigorta borcu olanlar var, bunlar her yapılandırmada tekrarlanıp duruyor. Nasıl? Bankalar tahsil edemedikleri alacaklarını varlık şirketlerine satıyor; işte, yüzde 10’una, yüzde 15’ine alacağın durumuna göre satıyor. Bugün de bunların eğer -on yıl geçti, on beş yıl geçti- hâlâ tahsilatı mümkün değilse bu borçlar için de böyle bir yol izlenebilir diye düşünüyorum, bu da bu manada gündeme gelebilir." dedi.

ÖDEMELERİ GECİKEN KREDİ VE KREDİ KARTI BORÇLARI

Yaşar açıklamasının devamında, "Hatta bizim seçim programımızda vardı, ödenemeyen kredi borçlarıyla, kredi kartlarıyla ilgili demiştik ki: Bu yaklaşık 3-4 milyar civarında bir rakam. Bunlar da ha bire takibe uğruyor. Biliyorsunuz, bunlar küçük rakamlar ama gerçekten milleti inciten, eşinden ayıran, çok sıkıntılar yaşatan bir hadiseydi. “Bunlar da aynı şekilde devlet varlık şirketleri gibi bu kredi kartı borçlarını satın alsın, hatta bir miktarını silsin, bunu da uzun vadede yapılandırsın.” diye bizim teklifimiz vardı. O, bugün de gündemde, bunu da sağlamak mümkün.

Yine aynı şekilde istihdama yönelik adımların atılması lazım. Bugün, bankalara müracaat ettiğiniz takdirde, özellikle devlet bankalarına    -siz hep böyle söylüyorsunuz ama- gidin, kapılarını tık tık vurun… Ben bugün şube müdürüyle de görüştüm. “Kredi verebiliyor musunuz?” diyorum “Maalesef şu an küçük işletmeler hariç yani işte 3 milyon cirosu olan işletmelere yaklaşık 100 bin liraya kadar kredi veriyoruz.” diyor ama yüksek orandaki talepleri yerine getiremediğini de buradan sizlere söylüyorum." dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA