O Maaşlara Haciz Gelmeyecek

Kamu Denetçiliği Kurumu bir son dakika açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada emekli maaşlarına haciz kararı konamayacağı belirtildi.

O Maaşlara Haciz Gelmeyecek

KDK 'dan maaşa uygulanan hacizle ilgili son dakika kararı.

KDK 'ya başvuru yapan  bir kişi, vergi borcundan dolayı emekli maaşının üçte birinin kesintiye uğradığını belirtti ve bu durumun hukuksuz olduğunu dile getirdi. 

Kamu Denetçiliği Kurumu 'ndan konu ile ilgili bir açıklama yapıldı ve  yapılan açıklamada, İzmir'de kapattığı iş yeri nedeniyle devlete vergi borcu olan bir vatandaşın, 2004 yılındaki borçlarına karşılık emekli maaşının üçte birinin kesilmeye başladığı bildirildi. 

5510 sayılı Kanun 'a, 2008 ve 2009 yıllarındaki aylık ve ödeneklerin takibi ve tahsili gereken alacaklar ve nafakalar dışında haczedilemeyeceği, haczedilmesine ilişkin taleplerin ise ancak borçludan izin alınarak yapılabileceği hükmü yer aldı. 

Söz konusu yasada yapılan bu değişiklik üzerine İzmirli vatandaş, 2009 yılında Emekli Sandığı İzmir Bölge Müdürlüğüne başvuru yaptı ve emekli maaşındaki haczin kaldırılması yönünde talepte bulundu.  Kurum, maaştaki haczi kaldırdı, vatandaş da borcunu yapılandırdı ve ödemelerini yapmaya devam etti.

Fakat 2011 yılında vatandaşın vergi borçlarının taksitini aksatmaya başlaması üzerine vergi dairesi, vatandaşın banka hesaplarına ve babasından miras taşınmazları üzerinde haciz işlemini başlattı ve haczi uyguladı. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığının borçlu vatandaşın emekli maaşını da tekrar kesmeye başlaması sonucu vatandaş, idareye tekrar itiraz dilekçesi yazdı. 

DİLEKÇESİ REDDEDİLDİ

Vatandaşın maaşın kesilmemesi için verdiği dilekçesi reddedildi. Bunun ardından İzmirli emekli, Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru yaptı ve  maaşının kesilmesinin hukuki olmadığını belirtti ve bu uygulamanın bir an önce sonlandırılması gerektiğini ifade etti.

KDK BAŞVURUYU İNCELEDİ VE BELGELERİ TALEP ETTİ

Kamu Denetçiliği Kurumu bu başvuru sonrası inceleme başlattı ve  idareden belgeleri talep etti. Belgelerin gelmesi ile birlikte başlayan incelemelerin  sonucunda tavsiye kararı veren KDK, vatandaşı haklı buldu. Şikayetçiye karşı idarenin tavrının hukuka ve hakkaniyete uymadığının altı çizildi. 

BORÇLUNUN İZNİ OLMADAN KESİNTİ OLMAZ

Kamu Denetçilliği Kurumu tarafından verilen tavsiye kararında , vatandaşların vergi borcuna  itiraz etmediği, emekli maaşındaki kesintinin borçlunun izni olmadan gerçekleştirildiğinin belirlendiğini belirten KDK, Gelir İdaresi Başkanlığına, vatandaşın maaşındaki haczin kaldırılması, yapılan kesintilerin anaparasının şikayetçiye iade edilmesi yolunda tavsiye kararı verdi. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA