O emeklilere tek kuruş zam yok! Zam bekleyenler karalar bağlayacak

Emeklilerin sabırsızlıkla bekledikleri zam haberleri, Temmuz ayı zamlarını etkileyecek üçüncü enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte hayal kırıklığına dönüştü. Ne var ki, temel maaş problemi sebebiyle, zam yapılsa bile bazı emeklilerin maaşlarında bir değişiklik olmayacak. Deneyimli Sosyal Güvenlik uzmanının uyarılarına kulak verilmeli.

O emeklilere tek kuruş zam yok! Zam bekleyenler karalar bağlayacak

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Mart enflasyon verilerini duyurması, emeklilerin Temmuz ayında alacakları zam oranının ne olacağını da gözler önüne serdi. Fakat emeklilerin merakla beklediği tek şey, maaşlarına yansıyacak zam miktarı olmayabilir.

Dikkatler, temel emekli maaşlarında yapılacak olası değişikliklere odaklandı. Eğer temel maaşlarda herhangi bir iyileştirme yapılmazsa, zammın uygulanmasına rağmen bazı emekliler mevcut maaşlarını almaya devam edecekler. Sosyal Güvenlik uzmanları, emekliler için önemli uyarılarda bulunuyor...

Emekli maaşlarına uygulanacak zam oranı netleşti. SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı, yılın ilk iki ayındaki enflasyon verileriyle %11,53 olarak hesaplandı. Mart ayının enflasyon rakamlarının yayımlanmasıyla, emekli ve memurlar için üç aylık enflasyon oranına dayalı zam miktarı da belirlendi. Üç aylık enflasyon farkı eklenerek, 4A SSK ve 4B Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı %15,05’e ulaştı.

Temmuz ayındaki emekli zammı konusunda gözler, temel maaş düzenlemesine çevrilmiş durumda. SGK Uzmanı İsa Karakaş’ın açıklamalarına göre, eğer yüzde 25 altında bir artış yapılırsa, bazı emeklilerin maaşlarında herhangi bir iyileşme olmayacak. Karakaş, özellikle düşük gelirli emeklilerin fayda görebilmesi adına, Temmuz zammının yüzde 25’i aşması gerektiğini ve bu sorunun Temmuz ayına kadar ele alınması gerektiğini belirtti.

emekli maaşı

KÖK MAAŞA YAPILACAK ZAMLAR SORUN YARATABİLİR

Bir televizyon programında TÜİK’in açıkladığı verileri yorumlayan İsa Karakaş, kök maaşlara yapılacak olan zammın bazı problemlere yol açabileceğini belirtti. Karakaş, “Yüzde 25 oranında zammı kök maaşa eklediğinizde eline hiç zam geçmeyecek emekliler var. Kimler bu kişiler? Refah payı hariç yüzde 25 zam uygulanması durumunda 8 bin TL ve altında maaş alanlar, aslında hiç bir artış alamayacaklar. 8 bin TL'nin altındakilere yüzde 25 zam yansımıyor” şeklinde konuştu.

İsa Karakaş, Temmuz ayında memur emeklilerine uygulanacak toplu sözleşme zammının yüzde 24-25 civarında olacağını öngörüyor ve bu oranın SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zamlardan 5-6 puan daha düşük olabileceğini ifade ediyor. Karakaş, geçmişteki Temmuz ve Ocak zamlarında emekli maaşlarında yapılan eşitlemeleri anımsatarak, bu yıl Temmuz’da da benzer bir düzenlemenin beklendiğini dile getiriyor.

Yeni bir kulis bilgisine göre ise, kök maaşlarda yapılacak düzenlemeler gündemde. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, emekli maaşlarını Temmuz’da tekrar gözden geçireceklerini belirtmesinin ardından, İsa Karakaş hükümetin bu konuda somut adımlar atacağına inanıyor. Karakaş’a göre, kök maaşların 10 bin TL’ye yükseltilmesi ve üzerine yüzde 25 zam yapılması durumunda, Temmuz’daki zamla birlikte en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL’ye ulaşabileceği konuşuluyor.