Nisan Ayı PPK Toplantı Tarihi ve Faiz İndirimi Beklentisi Açıklandı (Faiz İndirimi olursa dolar altın ne olur?)

Son dakika haberi: Avrupa'nın en büyük varlık yönetici şirketlerinden biri olan Amundi, Merkez Bankası'nın 300 baz puanlık faiz indirimine gideceğini söyledi.

Nisan Ayı PPK Toplantı Tarihi ve Faiz İndirimi Beklentisi Açıklandı (Faiz İndirimi olursa dolar altın ne olur?)

Son dakika:  Faiz indirimi açıklaması geldi ve tarih belli oldu.

Merkez Bankası'nda faiz artırım kararı sonrası yönetim değişti ve Merkez'in başına Şahap Kavcıoğlu getirildi. Yaklaşık 1.7 trilyon euro tutarında fon yöneten Avrupa'nın en büyük varlık yönetici şirketlerinden biri olan Amundi, bir tahmin yayımladı ve TCMB'nin Nisan ayında 300 baz puanlık düşüş yapacağını söyledi. 

Amundi Asset Management'ın gelişmekte olan ülkeler biriminin başında olan ve bu konuda tahmin yayımlayan Yerlan Syzdykov, Merkez'de yönetim değişikliği sonrası ilk adımın faiz indirimi olacağını söyleyerek, "Resmi faiz oranı tahminimizi yeniden oluşturmadan önce Merkez Bankası'nın ileriye dönük açıklamalarını görmeyi bekliyoruz ancak yeni gelen başkanın atacağı ilk adımın gevşek para politikası sinyali vermek için faizleri düşürmek olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

S&P'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global bir açıklama yaptı ve Türkiye'nin sermaye kontrolü uygulaması ihtimalinin "yükseldiğini" ancak bunun dışındaki seçeneklerin daha olası olduğunu belirtti.

Kuruluşun analistleri tarafından yapılan değerlendirmede, "Son dönemde yaşanan değişiklikler bir kez daha Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın operasyonel bağımsızlığının sınırlı olduğunu ve ekonomi politikasının genel olarak düşük tahmin edilebilirliğine gözler önüne sermektedir" denildi ve "Bizce kısa vadede yakından takip edilmesi gereken en önemli şeylerden biri yurt içinde yerleşik mevduat sahiplerinin davranışları ve yaşananların ardından dövize yönelip yönelmedikleri... Sermaye kontrolü yaşanması riski arttı ancak bizce bu halen baz senaryomuz değil" ifadeleri kullanıldı.

PPK TOPLANTI TARİHİ AÇIKLANDI

Merkez Bankası Nisan ayı Para Politikası Kurulu toplantısı 15 Nisan 2021 günü yapılacak ve politika faizi kararı bu toplantıdan sonra açıklanacak.