Nefesler Tutuldu:Faiz Kararı Ne Olacak?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayına yönelik 2022 faiz kararını bugün kamuoyu ile paylaşacak. Ağustos ile Eylül aylarında %12 seviyesine kadar indirilen Faizler açısından bu ayki beklenti 100 baz puan daha düşürülmesi yönünde oldu. Merkez Bankası faiz kararı ile yatırımcılar dolar ve altın kuruna yönelik araştırmalarına 20 Eylül Perşembe günü hız vermeye başladı.

Nefesler Tutuldu:Faiz Kararı Ne Olacak?

TCMB Faiz Kararı Ne Olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tek haneli faiz açıklamasının sonrasında Piyasalar, merkezin bu yılı tek haneli faiz ile kapatmasını bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapmış olduğu her açıklamada faizlerde düşünsün devam edeceğini dile getirerek politika faizinin sene sonunda tek haneye indirileceğinin sinyalleri verirken, bu ayki toplantıda ise 100 baz puanlık bir indirim yapılması bekleniyor.

Ekonomistlerden Faiz Tahmini

AA Finans’ın beklenti anketine baktığımızda katılım sağlayan ekonomistlerin tamamı, politika faizinin %12'den %11'e düşürüleceğini öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranlarına yönelik beklentilerinin medyanı da %9 şeklinde gerçekleşti.

Reuters anketine katılım sağlayan 20 ekonomistin 13'ü Merkez Bankası'nın bu ay politika faizini 100 baz puan indirmesini öngörüyor. Ankete katılım sağlayan bir kurum haftalık rapor faizinin 50 baz puan kadar düşürülerek %11.50'ye çekileceğini tahmin ederken 6  kurum ise sabit bırakılacağını tahmin ediyor.