Motorine Zam Yolda, Fiyatlar Bu Gece Değişiyor! Hangi İlde Ne Kadar Olacak?

Brent petrol fiyatındaki artış ve dolar/TL kurunun rekor seviyelere çıkması, motorin litre fiyatlarına zam yapılmasına neden oldu. Geçtiğimiz hafta benzin litre fiyatına yapılan zammın ardından bu gece mazot fiyatı da değişecek.

Motorine Zam Yolda, Fiyatlar Bu Gece Değişiyor! Hangi İlde Ne Kadar Olacak?

OPEC ülkelerinin dün sona eren toplantısının ardından Suudi Arabistan, Temmuz ayında üretimini gönüllü olarak günde 1 milyon varil azaltacağını duyurdu. Bu gelişmeler üzerine Petrol piyasasında hızlı bir yukarı tırmanış olurken "OPEC-ABD savaşı yeniden başladı" yorumları yapıldı. Bu gelişmeler üzerine şu an 75 Dolar seviyesinde olan Brent Petrol fiyatının sene sonuna kadar 100 Dolara tırmanabileceği öngörülüyor.

Bu geceden itibaren yapılması beklenen zamla beraber Motorin 7 Haziran Çarşamba gününden itibaren geçerli olmak üzere 1,36 lira fiyat artışı bekleniyor. Böylece ortalama mazot litre fiyatı, gelecek zammın ardından, 'un Avrupa yakasında 19,36 TL'den 20,78 TL'ye çıkacak. Motorin İstanbul'un Anadolu yakasında 20,72 TL'den, 'da 21,16 TL'den ve 21,27 TL'den satılacak. İzmir’de ise 19.78 TL’den 21.14 TL’ye yükselecek.

Dolar/TL Kurundaki Yükseliş Petrol Fiyatlarını Etkiliyor

Dolar kurunun Türk Lirası karşısında hızlı yükselişini sürdürmesi ve 22 TL ye doğru ilerlemesi petrol fiyatlarında zamları getiriyor.

Petrol Fiyatlarını Doğrudan Etkileyen Gelişmeler Neler?

Brent petrol fiyatları, uluslararası piyasalarda arz ve talep dengesine bağlı olarak dalgalanır. Arzın azaldığı veya talebin arttığı durumlarda petrol fiyatları yükselir. Bunun nedenleri arasında jeopolitik olaylar, doğal afetler, üretim kesintileri veya OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) kararları gibi faktörler yer alabilir. Brent petrolün fiyatı dolar cinsinden belirlendiği için, petrol fiyatlarındaki artışlar ile Dolar/TL kuru arasında doğrudan bir ilişki olmaktadır.