Milyonların beklediği kanun yürürlükte! Borç faizleri ve cezalar siliniyor

TBMM genel kurulunda kabul edilen ve resmi gazete 'de yayımlanan borç ve alacakların yapılandırılması kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte milyonlarca vatandaşın borç faizleri ve cezaları siliniyor..

Milyonların beklediği kanun yürürlükte! Borç faizleri ve cezalar siliniyor

Milyonlarca vatandaşın beklediği borçların ve alacakların yapılandırılması kanunu TBMM'den geçti ve resmi gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte milyonlarca vatandaşın borç faizleri ve cezaları siliniyor.

31 Mayıs tarihine kadar başvurular alınacak

Çıkartılan kanuna göre vatandaşların 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan bütün borçları bu kapsama alınıyor. Kanuna belirtilen borçları olan vatandaşlar yapılandırma için 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuru yapabilecekler. Yapılandırılan borçlar 4 sene taksit ile kredi kartı ile ödenebilecek.  İlk taksit ödemesi ise 30 Haziran 'da.

Borçların faizi ve cezalar siliniyor

Borçlarını peşin ödeyenler gecikme faizinden tümüyle kurtulacak, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın yüzde 90'ı silinecek. Genel Sağlık Sigortası prim borcunun ana parsını ödeyenin gecikme faizi alınmayacak. Her bir taşıt için ödenecek olan MTV, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayeneye izin verilecek.1 Ocak 2023'ten önceki 2 bin lira ve altı borçlar silinecek.

Başvurular internetten yapılabilecek

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (www.gib.gov.tr/ivd.gib.gov.tr) internet adresinden kullanıcı kodu ve şifre, e-Devlet şirkesi ya da anında kayıt olarak veya e-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi'ne giriş yapılarak bağlı olunan vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla başvuru yapılabilir. Diğer vergi daireleri aracılığıyla da gerçekleştirilebilir. Birden fazla vergi dairesine borcu olanlar her bir vergi dairesi için ayrı ayrı başvuracak.

SGK kapsamında borçlarda yapılandırılabilecek

GSS primleri, sigorta, işsizlik sigortası, sosyal güvenlik destek primi, ödeme imkanı ortadan kalkan isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, iş kazası, meslek hastalıkları gibi nedenlerle işverene rücu edilen alacak yapılandırılabilecek.