Milyonlarca Memurun Gözü Bu Toplantıda! Ana Gündem Ekonomi ve Maaşlar

Memur ve memur emeklisinin gözü Cumhurbaşkanlığı yeni kabinesinin ilk toplantısından çıkacak haberlerde olacak. Saat 15.10 itibariyle başlayan toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları bekleniyor.

Milyonlarca Memurun Gözü Bu Toplantıda! Ana Gündem Ekonomi ve Maaşlar

Toplantının öncelikli gündemin ekonomi olması bekleniyor. Bu kapsamda memur maaşları, ev hanımlarına emeklilik gibi vaatlerin ele alınması bekleniyor. Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in te bilgilendirme sunumu yapacağı edinilen bilgiler arasında.

Dikkatler Temmuz Ayı Maaş Zamlarına Çevrildi

Seçim döneminde verilen müjdeler arasında yer alan Temmuz ayı maaş zamlarının kaç lira olacağı merak konusu olmaya devam ediyor. En düşük memur maaşına yüzde 85 zam yapılarak 22 Bin TL ye çıkarılması ve refah payı artışlarının da masaya gelmesi bekleniyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise ilk 5 ayda yüzde 15.26 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında memur ve emeklilerine yüzde 6 toplu sözleşme zammının yanı sıra Haziran enflasyonunda netleşmesiyle oluşacak enflasyon farkları da yansıtılacak. 5 aylık enflasyon rakamlarına göre memur ve memur emeklisi zammı 13.26 olarak kesinleşmiş durumda.

Refah Payı Artışı Gündemde

Yılbaşında enflasyon farkı ve toplu sözleşme zamlarına ilaveten yüzde 13.52 oranında refah payı zammı yapılan memur yüzde 30’luk bir zam almıştı. Ancak enflasyon karşısında alım gücü düşen memur ve memur emeklisine yeniden refah payı zammı verilmesi bekleniyor.

Masada Üç Formül Var

Sabah Gazetesinin haberine göre zamlı maaşlar için üç formül üzerinde çalışılıyor. Birinci formüle göre 11.848 TL maaşa yüzde 90'a yakın artış yapılarak 22 bin liraya tamamlanabilir. Böylece tek bir oransal artışla taban maaş yükseltilir.

İkinci formüle göre ise Taban aylığın artırılması söz konusu olacak. Örneğin 5000 TL olarak yapılacak bir seyyanen artış ve bunun üzerine eklenecek yüzde 55 oransal artış ile maaş 22 bin liraya tamamlanabilir.

Üçüncü formülde ise oransal artış yerine direkt seyyanen artış söz konusu olacak. Burada da 11.848 TL'lik taban maaşa 10.000 TL seyyanen artış yapıldığında aile yardımı dahil en düşük maaş 22.000 TL olacaktır.

Emekliye Kademeli Zam

Yapılan hesaplamalara göre kademeli artışta 10-15 bin TL arasındaki emekli aylıklarına yüzde 45, 15-20 bin TL arasındaki aylıklara yüzde 40, bu tutarın üzerindeki aylıklara ise yüzde 35 oranında zam yapılması öngörülüyor.

Bayram İkramiyeleri Ne Kadar Olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim öncesinde "Emeklilerimizin bayram ikramiyesini 2 bin liraya çıkardık, şimdi bu rakamı daha da yukarıya çıkarmanın hesabı içerisindeyiz" demişti. Beklentilerin arttığı bayram öncesi kulislerde ikramiyelerin 3 Bin TL’ye kadar çıkarılacağı konuşuluyor.