Milyonlarca Kişiye İkramiye ve Ek Ödeme Müjdesi (Kısa Çalışma Ödeneğinde Yeni Adım)

3 milyondna fazla kişiye ek ödeme ve ikramiye için son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada Kısa Çalışma Ödeneğinde yaşanan hak kaybının çalışanlara ödenmesi gerektiği vurgulandı.

Milyonlarca Kişiye İkramiye ve Ek Ödeme Müjdesi (Kısa Çalışma Ödeneğinde Yeni Adım)

3 milyon kişiye ek ödeme ve ikramiye için ilk adım.

3 milyondan fazla çalışan için kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılmıştı. Başvuru ile ilgili Bakan Selçuk dün bir açıklama yaptı ve "Kısa Çalışma Ödeneğine şu ana kadar 291 bin 594 firmamız, 3 milyon 194 bin 610 çalışanımız için başvuruda bulundu." ifadelerini kullandı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE MAAŞIN YÜZDE 75 'İ

Brüt maaş üzerindne kısa çalışma ödeneği kesintisi olacak. Yüzde 60 kesinti brüt maaş üzerinden olacak ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanan personellere, aldığı maaşa göre ödeme yapılacak. (Brüt: Kesintisi yapılmamış maaş miktarı) Brüt maaşın yüzde 60 'ı kesinti olması sonrası işçilere , normal zamanda aldıkları net maaşın yüzde 75 'i ödenecek.

HAK KAYBI VAR 

3 milyondan fazla işçi , kısa çalışma ödeneği kapsamında düşük maaş alacak. Maaşların düşmemesi için TİSK, Türk iş ve Hak İş harekete geçti. 3 sendika, maaşlarda düşüş yaşanmamas için bir destek mektubu yazdı ve bunu Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 'a iletti. 

Hürriyet 'ten Hacer Boyacıoğlu, bugün kaleme aldığı yazısında , ücretlerin düşmemesi için işverenlerin yapacağı ek ödemelerin personellere büyük fayda sağlayacağı, pandemi sürecinde işçilere önemli bir destek olacağına yer verldi.

Sendikalar tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada,  “Ekonomik İstikrar Kalkanı önlem paketi ve sonrasında bu doğrultuda gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin çalışma hayatında, özellikle istihdamın korunmasında çok yararlı sonuçları olduğu kuşkusuzdur. Özellikle kısa çalışma, yararlanma şartlarının ve değerlendirme sürecinin bu süreçte kolaylaştırılması koronavirüs salgını nedeniyle üretimi azalan işletmeler ve bu işletmelerde istihdam edilen çalışanlar açısından önemli bir araç olmuştur. Bu doğrultuda kısa çalışma döneminde gelir kaybı yaşayan çalışanların bu kayıplarının en aza indirilebilmesi amacıyla işverenler tarafından kısa çalışma ödeneği alan çalışana ek ödeme yapılmasına ve kısa çalışma dönemine isabet eden ikramiye gibi yan hakların da ödenebilmesine olanak sağlanmasının önemli olduğuna inanmaktayız.” ifadelerine yer verildi. 

Söz konusu mektupta, ek ödemenin yapılması sonrası ekonomide hareketlilik yaşanacağı ve bununla birlikte harcamaların vergilerle de devlete önemli bir gelir sağlayacağı bildirildi. 

Mektupta Bakanlığa sunulan tekliflere de yer verildi. İşte mektupta yer alan ifadeler:

“Ücretsiz izin, standart kısa çalışma gibi çözümler yerine, maliyetlerini artırma pahasına, çalışana ve ülke ekonomisine katkı sağlama odaklı bu uygulamaya iştirak eden işletmelerin özendirilmesi hususunun da elzem olacağı kanaatindeyiz.”

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise bu konuda bir çalışma yaptıklarını söyledi ve ellerini taşın altına koyduklarını ifade etti.  Akkol, Çalışanlarımızın maddi ve manevi kayıpları olmadan bu dönemi geride bırakmalarını amaçlıyoruz. Bu konuda işçi sendikalarıyla aynı noktada olmak umut verici. Bu ödemelerin önünün açılmasını istiyoruz” dedi.

EK ÖDEME YAPANLAR VAR

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da, ek ödeme yapan işverenlerin bulunduğunu ve bunu olumlu bulduklarını söyleyerek “Çalışanların haklarının korunmasına dönük her türlü adımı destekliyoruz. Bu uzlaşıyı da kıymetli buluyoruz” diye konuştu. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ise, “İyi niyetli işverenler var. Çalışanını mağdur etmek istemiyor. Üretim durmuş, kısa çalışmanın üzerine ilave destek olmak istiyor. Bu da olabiliyorsa vergiden istisna olsun” ifadelerini kullandı.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA