Milyonlarca İşçiyi İlgilendiren Emsal Niteliğinde Karar!

Milyonlarca işçiye müjdeli haber Yargıtay'dan geldi. Yargıtay 9. Hukuk dairesi, gerçek ücret üzerinden SGK primlerinin yatırılmamasının işçiye haklı fesih hakkı vereceğine, haklı sebeple fesihte işçilere kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Milyonlarca İşçiyi İlgilendiren Emsal Niteliğinde Karar!

Yangın söndürme cihazı, ithalat, montaj ve projelendirmesini ve servis hizmetlerini yapan işyerinde 6 senedir çalıştığı belirtilen işçi, SGK priminin gerçek maaş üzerinden gösterilmesi talebinin geri çevrilmesi üzerine istifa etti. İş mahkemesine dava açan mağdur işçi, işçilik alacaklarının ödenmesini talep ettiğini, fakat davalı işverenin cevabı ihtarname ile ödeme yapmayacağını bildirdiğini söyledi. Mahkemede ifade veren davalı ise davacının işten çıkarılmadığını, uzun zamandır ayrılma hazırlıkları yaptığını belirtti.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise  iki tarafı da dinleyerek emsal bir karara imza attı. Davacının SGK ücret bildiriminin gerçek ücreti üzerinden yapılması talebinin karşılanmadığını, bu yüzden işçini,n haklı sebeple iş akdini feshettiği ve kıdem tazminatı alabileceğine karar verdi. Kararda, 'Haklı sebeple dahi olsa iş akdini fesheden tarafın ihbar tazminatı talep edemeyeceği gözetilerek, davacının ihbar tazminatı talebinin reddi yerine yazılı şekilde kabulü hatalıdır. Hüküm altına alınan kıdem tazminatı dışındaki alacakların faiz başlangıcının dava dilekçesiyle istenen miktar bakımından dava, arttırılan miktar bakımından ise artırım tarihi olması gerekirken, alacakların tamamına dava tarihinden itibaren faize hükmedilmesi de hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir' ifadeleri yer aldı.