Milyonlar Ara Zamma Kitlendi İşte Beklenen Zamlar

Milyonlarca vatandaş Temmuz ayının yaklaşmasıyla beraber ara zamma kitlendi. Kim ne kadar bekliyor, maaşlara ne kadar zam yapılacak.

Milyonlar Ara Zamma Kitlendi İşte Beklenen Zamlar

Enflasyondaki hızlı yükseliş sebebiyle, alım gücünü erirken bazı özel sektör şirketleri çalışanlarını korumak için 'ara zam' kararı alıyor. Patronların bu hamlesi sonrası milyonlarca çalışanın gelirini doğrudan etkileyecek asgari ücrete ara zam beklentisi de arttı.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz" sözünden sonra temmuz ayında maaş zammı dönemi olan memurlar, memur emeklileri ile SGK kapsamındaki bütün emekliler ilk altı ayda gerçekleşecek enflasyonun üzerinde zam beklentisine girdi. Bununla beraber bu açıklamalar sonrası asgari ücrete de zam beklentisi de artmış durumda. Birçok özel sektör temsilcisi maaşlarında şimdiden zam yaptığını duyurdu.

Memura Yüzde 45 Zam, Emekliler Yüzde 50 Zam Bekliyor

SSK ve Bağ-Kur emeklileri altı aylık enflasyon verileriyle zam alacak. Bunun üzerine açıklanan refah payının da maaşlara etki etmesi bekleniyor. Beş aylık enflasyon verilerine göre kesinleşen zam oranı yüzde 35,6 oldu. Haziranda da beklenen enflasyon oranı yüzde 4 civarında olurken bu oranın yakalanması durumunda emeklinin zam oranı yüzde 40’ı buluyor. Ancak emeklilerin beklentisi ise maaşlara en az yüzde 50 oranında zam yapılması yönünde. Memur ve memur emeklileri de yüzde 4 zamma ilave olarak altı ayda gerçekleşen enflasyon kadar fark aldığı için bu kesimin alacağı zam en az yüzde 45'i bulacak. Bunun üzerine ne kadar refah payı ekleneceği de merak konusu.

Vergi Teşvik Talebi

Şüphesiz en fazla zam beklentisi olanlar arasında asgari ücretliler yer alıyor. En düşük maaşı alan asgari ücretliler enflasyonla mücadele edebilmek adına temmuzda ara zam bekliyor. Ancak bunun işletmelere de maliyeti olacak. Bu nedenle işverenlerde vergi teşvik talebinde bulunarak personellerini mutlu etmeye çalışıyor. İş dünyası temsilcileri de "Her işveren çalışanının mutlu olmasını ister. Ancak enflasyonist ortamda şirketler de zorlanıyor. Devlet, çalışanına zam yapması kaydıyla özel sektöre teşvik verebilir. Tabii bu teşvikin, amaca uygun olup olmadığını sıkı takibi şartıyla. Böyle bir adım şirketleri zam konusunda teşvik eder" görüşü dile getiriliyor.

Şirketlerden Yüzde 30’a Varan Zam

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) üyesi firmalardan bazıları ortalama 7 bin lira olan maaşları yüzde 20 civarında artırmayı planlıyor. TGSD Başkanı Ramazan Kaya, kendi şirketi olan TYH Tekstil'de en az yüzde 20 ve üzerinde zam planladıklarını açıklamıştı. Hareketlilik, sektörün tamamına yayıldı. İHKİB Başkanı olan ve TİM Başkanlığına aday olan Mustafa Gültepe de sektörde yüzde 15-25 arasında ara zam yapılacağına dair çalışma olduğunu ifade etti. Birleşik Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise "Çalışanına zam yapana bir teşvik planlaması yapılabilir. Zam yapmayan teşvikten faydalanmasın. Bu şekilde bir çalışma yapılabilir" görüşünü dile getirdi. Ayakkabı Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sait Salıcı da sektör genelinde maaşların asgari ücretin en az yüzde 30 üzerinde olduğunu belirtirken, yüzde 20-30 zam yapmayı planladıklarını da dile getirdi. Kazım Taycı yönetimindeki TAYAŞ Gıda ise çalışanlarına bir e-posta göndererek brüt asgari ücreti 5.004 liradan 6.114 liraya çıkardıklarını bildirdi.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /