Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi Açıklaması: "Henüz Erken"

Merkez Bankası'ndan politika faizi hakkında son dakika açıklaması geldi. Naci Ağbal yaptığı açıklamada faiz indiriminin erken olduğunu söyledi.

Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi Açıklaması: "Henüz Erken"

Merkez Bankası'ndan faiz indirimi açıklaması.

Merkez Bankası'nda görev değişikliği sonrası faiz art arda artırılmıştı. Politika faizi son olarak yüzde 17 seviyesine kadar getirildi. Faiz artırımları sonrası bankaların ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerinde de artırım oldu. Binlerce vatandaş faiz indirimi beklerken Naci Ağbal bir son dakika açıklamasında bulundu. 

"Üretici enflasyonu artış eğilimini korumaktadır. Üretici fiyatları tüketici fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı uygulamaya devam etmektedir." diyerek bugün bir sunum yapan Naci Ağbal, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Hızlı kredi genişlemesinin etkisiyle talep koşulları 2020 ikinci yarısında güçlü seyretmiş ve çıktı açığı enflasyonist etkiler göstermiştir. Toplam talep koşulları enflasyonist seviyelerde seyretmektedir. Döviz kurundan enflasyona gelen etki 2020 ikinci yarısında oldukça güçlü olmuştur. Döviz kurunda son aylarda yaşanan düşüş bu etkinin azalacağına işaret etmektedir. Uluslararası emtia fiyatlarındaki artış eğilimi girdi kanallarıyla enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturmaktadır.

ENFLASYON

Bazı sektörlerdeki arz sıkıntısı da enflasyon görünümünde risk oluşturmaktadır. Ham petrol beklentisi yukarı yönlü güncellendi ve 2021 için 54,4 dolar olarak belirlendi. 2021 için gıda enflasyonu tahmini 1 puan yukarı revizyonla yüzde 11,5 oldu. Bütçe açı hedefi para politikasını destekleyecektir. Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun mevcut seviyesi ve riskler dikkate alınınca yüzde 5 hedefinden uzağız.

PARA POLİTİKASI AÇIKLAMASI: "FAİZ İNDİRİMİ İÇİN ERKEN"

"Para politikasındaki sıkı ve ihtiyatlı duruşumuz enflasyonda yüzde 5 hedefine kadar uzun bir süre kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında orta vadeli hedef patikasından sapma riskine işaret etmesi durumunda önden ilave sıkılaştırma kararlılıkla yapılacaktır. Faiz indirim patikası yaklaşımı için erken."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA