Merkez Bankası, 2021 ve 2022 Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Açıkladı

Merkez Bankası tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada 2021 ve 2022 yıl sonu enflasyon beklentilerine yer verildi.

Merkez Bankası, 2021 ve 2022 Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Açıkladı

Merkez Bankası enflasyon raporunu açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal bir son dakika açıklamasında bulundu. Ağbal açıklamasında 2021 ve 2022 enflasyon tahminini açıkladı. 

Tüketici fiyatlarının en son aralık ayında aylık 1,25 oranında yükselerek 14,60 olduğunu söyleyen Ağbal,, 2021 yılında küresel enflasyon üzerindeki risklerin ağırlıklı olarak yukarı yönlü olduğunun değerlendirildiğini ifade ederek, "Son dönemde gelişmekte olan ülkelere portföy girişlerinin hızlandığını görmekteyiz" dedi.

İşte Naci Ağbal'ın açıklamaları:

"2021 yılında küresel enflasyon üzerindeki risklerin ağırlıklı olarak yukarı yönlü olduğu değerlendirilmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon düşük seyretmektedir. Son dönemde gelişmekte olan ülkelere portföy girişlerinin hızlandığını görmekteyiz. İktisadi faaliyet yılın son çeyreğinde de güçlü bir seyir izledi.

Üretim, sipariş ve kapasite kullanım oranları güçlü seyretmiştir. Hizmetler sektöründe de birçok alt sektörde cirolar salgın öncesi düzeyini aştı. Son dönemde salgına bağlı kısıtlamaların hizmetler sektöründeki istihdam üzerindeki etkileri görülmeye başlanmıştır.

Yıllık kredi büyümesi genişlemeye neden olmuştur. Kredi genişlemesi firma kredileri, konut ve ihtiyaç kredilerinde belirtginleşti. Net kredi hacmi 518 milyar olmuştur. Kredi faizleri yükselmeye başlamış kredi ivmelenmesinde önemli yavaşlama sağlanmıştır. Altın dahil M2 para arzı yüzde 33 artışla 833 milyar TL yükselmiştir. Cari işlemler açığı 38 milyar dolara yükselmiştir.

Cari açık ve sermaye çıkışları rezerv kaybına yol açmıştır. Borçlanma maliyetleri artmıştır. Tüketici enflasyonu yüzde 11,75 seviyesinden 2020 yıl sonunda 14,60 seviyesine yükselmiştir. Tahmin bandının üzerindedir. Temel mal ve gıda belirleyici olmuştur."

ENFLASYON KAÇ OLACAK?

"Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonda kalıcı düşüşe 2021'de yüzde 9,4 2022 yüzde 7, 2023 sonunda yüzde 5 sonuna gerileyerek istikrar sağlayacağını görüyoruz." 

"Yüzde 5 hedefine varmak amacıyla Para Politikası Kurulu, elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA