Mercedes'ten "Online Satış" Kararı: Araba Satışlarında Elden Para Fırsatçılığına Tek Fiyat Çözümü

Sıfır araç satışlarında bayilerin liste fiyatı dışına çıkması ve takasa araç şartı getirmesinin önüne geçilemiyor. Birçok marka şikayetleri sadece dinlemek durumunda kalırken, Mercedes-Benz Türkiye hem bunun önüne geçmek hem de dijital dönüşüme ayak uydur

Mercedes'ten "Online Satış" Kararı: Araba Satışlarında Elden Para Fırsatçılığına Tek Fiyat Çözümü

Türkiye’de pandemiyle birlikte başlayan sıfır araç tedariğindeki sorun, üzerinden neredeyse 2 yıl geçmesine rağmen hâlâ devam ediyor. Tedarik sorunlarının devamında yaşanan fiyat artışları ve TL’deki değer kaybı sıfır aracı bile artık tam bir yatırım fırsatına dönüştürürken, yok satış tablosu devam ediyor. Özellikle bu süreçte birçok marka yeni otomobil için aylarca sıra yazmaya başlarken, gerçekten ihtiyacı olan tüketici otomobile güçlükle ulaşıyor. Bunun yanında satışı gerçekleşen otomobillerin hemen hemen yüzde 10’u direkt olarak ikinci el ilan sitelerine düşerken, gerçek alıcıların şikayetleri her geçen gün artıyor. Bunu gören birçok bayi de sanki ikinci sınıf bir galerici gibi reaksiyon göstermeye başlıyor.

En büyük şikayetlerin başında takas şartı ve sıfır araca komisyon geliyor. Ülkede faaliyet gösteren birçok bayi ya takasa araç istiyor (onu da piyasanın çok altında almak şartıyla) ya da elden liste fiyatının dışında para istiyor. Buna birçok global marka önlem almaya çalışıyor fakat hepsi sadece sözlü uyarıdan ileriye gidemiyor. ‘Tek fiyat’ modeline geçen Alman lüks otomotiv devi Mercedes-Benz, Türkiye ayağıyla bu sisteme şimdilik ‘dur’ diyebilen markalardan biri olarak öne çıkıyor.

Geçtiğimiz hafta yeni satış modelini duyuran Mercedes-Benz Türkiye yetkilileri artık satış yöntemini merkeze aldı. Dijitalleşen dünyaya ayak uydurmaya çalışan yetkililer yaşanan bu sorunlarla birlikte ‘tek fiyat’ dönemini biraz öne almışa da benziyor.

Sadece internet üzerinden otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleştireceklerini aktaran Mercedes-Benz Türkiye Otomotiv İcra Kurulu ve Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, tüm bayilerini 15 Mayıs 2023 itibarıyla acente modeline dönüştüreceklerini söyledi. Bekdikhan, aynı zamanda internet sitelerinde görünen fiyatı baz alacaklarını ifade ederek “Faturayı bile Mercedes-Benz Türkiye olarak biz keseceğiz” dedi.

BAYİLER ACENTE OLACAK TESCİL İŞLEMLERİNİ YAPACAK

Türkiye’deki tüm Mercedes-Benz marka araçların stok durumlarını da müşterilerin şeffaf bir şekilde takip edeceklerini anlatan Şükrü Bekdikhan “Müşteriler, Mercedes-Benz Finansal Hizmetler tarafından sunulan kredi seçenekleriyle uygun buldukları finansman ve Mercedes-Benz Kasko teklifini tercih edebilecekler. Araçlarını teslim almak istedikleri Mercedes-Benz acentesini seçen müşterilere faturalar Mercedes-Benz Otomotiv tarafından kesilirken, araç tescil, plaka ve teslim işlemlerini ise acenteler yürütmeye devam edecek. Acenteler, daha önceden olduğu gibi ürün danışmanlığı, test sürüşü, araç teslimi, ikinci el araç satışı, satış sonrası hizmetler, aksesuar satışı ve teknik servis gibi konularda hizmetlerine devam edecek” dedi.

‘FİYATI BİZ BELİRLEYECEĞİZ’

Kredi gibi bütün finansman unsurlarının sadece tek sistemle merkezden yürütüleceğini aktaran Şükrü Bekdikhan “Acentelerimiz servis ve satış sonrasının dışında takas işlemlerini de yürütecek. İkinci el araç satışlarını yine kendileri yapacak. Kurduğumuz bu yeni sistemle sıfır otomobilin fiyatını bayi değil biz belirleyeceğiz” diye konuştu.

‘YENİ HİZMET NOKTALARIMIZ ŞİMDİLİK OLMAYACAK’

Son 1.5 yıldır çok alışılmış piyasa şartlarının olmadığını anlatan Şükrü Bekdikhan “32 yıldır buradayım bu sektördeyim böyle bir tablo ile karşılaşmadım. Bizde görüyoruz beklenti içinde olanları ama bunu kontrol etmeye çalışıyoruz. Satıcı olduğunu tespit edebilirsek zaten satışı hemen durduruyoruz” diye konuştu.

Acente modeline yönelik sorularımızı cevaplayan Bekdikhan, yeni acentelere yönelik şunu söyledi:

“Online sipariş modelimiz şu an tam yerinde bir karar. Bayilerimiz yani yeni dönemde acentelerimiz de buna ayak uyduracak. Aslında onlar için çok bir şey değişmeyecek. Şimdilik bu sayı bize zaten yetiyor. Yeni acentelere ihtiyacımız şu an yok. Mevcut iş ortaklarımızla yolumuzu sürdüreceğiz.”

‘HAFİF TİCARİDE BUNU UYGULAYAN İLK ÜLKEYİZ’

Mercedes-Benz Otomotiv Hafif Ticari Araçlar İcra Kurulu Üyesi Tufan Akdeniz: “Mercedes-Benz’in faaliyet gösterdiği ülkeler arasında Türkiye, hafif ticari araç satışlarında Yeni Satış Modeli’ni otomobil ile uygulayan ilk ülke oldu. Yeni Satış Modeli’nin devreye alınması sonrasında da araçların müşterimizin taleplerine göre çok daha spesifik olarak konfigüre edildiği filo satışlarında hem Mercedes-Benz olarak biz, hem de acentelerimiz her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz.”

Ali YILDIRIM / KARAR