Memur ve emekli zam görüşmelerinde 3. perde! Milyonlar bu habere kilitlendi

Memur ve emeklinin önümüzdeki 2 yılı kapsayacak zam görüşmelerinde son dönemece girildi. Kamu işvereni tarafı memur zammı ve sosyal haklarla ilgili 3. teklif ile masaya gelecek. Toplantıda memur ve emeklisinin 2024-2025 yıllarını kapsayan zam oranında anlaşma sağlanıp sağlanmayacağı merak ediliyor. Bu zam teklifinde de uzlaşı sağlanamazsa konu Kamu Hakem Kurulu'na taşınacak.

Memur ve emekli zam görüşmelerinde 3. perde! Milyonlar bu habere kilitlendi

Memur zam pazarlığında son viraja girildi! Milyonlarca memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşme görüşmelerinde kamu işvereni 3. teklif ile masaya geliyor. Kritik görüşmede memura verilecek zam oranı ve sağlanacak sosyal haklar görüşülecek. Hükümetin yeni teklifini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan kamuoyuna açıklayacak.

Gözler kritik toplantıya çevrildi

Toplu Sözleşme zam oranı 3,7 milyon memuru, 2,7 milyon memur emeklisini ve 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşın ödemelerini değiştirecek. Ayrıca 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gibi sosyal destek ödemeleri doğrudan memur zammı ile belirlendiği içinde bu kesim için de büyük önem taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan zam mesajı geldi!

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geçtiğimiz günlerde Macaristan dönüşü konuştu. Erdoğan, emekliye ek zam, memur maaşları ve diğer çalışanlar için önemli açıklamalarda bulundu:

"Şu anda memurlarla ilgili çalışmayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız yetkili sendikalarla sürdürüyor. Bu ay sonuna kadar da devam edecek. Nitekim birinci, ikinci, açıklamalar Bakanım tarafından yapıldı. Emeklilerle ilgili de ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız."

Hükümetin ilk zam teklifi neydi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Toplu Sözleşme Görüşmeleri için ilk zam teklifini açıklamıştı. Buna göre 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 14 ikinci yarısı için yüzde 9 teklif edildi. 2025 yılı içinse hükümet yüzde 6 ve yüzde 5 teklifinde bulundu.

2. zam teklifi ne oldu?

Bakan Işıkhan Toplu Sözleşme Görüşmeleri için 2. zam teklifini 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15 ikinci yarısı için yüzde 10, 2025 yılı içinse hükümet yüzde 6 ve yüzde 5 olarak açıklamıştı.

Memur tarafı ne istiyor?

Toplu sözleşme görüşmeleri için Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Toplu Sözleşme Masasında sosyal haklar da var

Toplu Sözleşme görüşmelerinde ayrıca sosyal haklar da masada yer alıyor. Memurun taleplerini Memur Sen kamu işverenine iletmişti. Bu konular arasında yer alan en önemli başlıklar ise şunlar:

- Birinci dereceye ulaşan kamu görevlilerine 3600 ek gösterge getirilmesi

- Kamu görevlilerinin disiplin cezalarına ilişkin belirli şartlarda disiplin affı çalışması

- İstişari yapılara görevde yükselmeyi belirli düzeylerde yapılması

- Memurlara hac izni

- TOKİ konutlarında öncelik

- Engelli memurlara kamu lojmanlarında kolaylık sağlanması

- Servisten yararlanamayanlara toplu taşıma kartı

- Görevde yükselme sınavlarının 3 yıl içinde yapılması zorunluluğu

UZLAŞMA OLMAZSA HAKEM KURULUNA GİDİLECEK

Taraflar arasında uzlaşı üçüncü teklif sonrasında da sağlanamazsa konu Kamu Hakem Kurulu'na taşınacak ve son kararı kurul verecek.

HER YIL 2 KEZ ZAM VE ENFLASYON FARKI VERİLİYOR

Memurlar her yıl 2 kez zam alıyor. Tüm memur ve emekliler bu toplu sözleşme zammına ilaveten yüzde enflasyon farkı alıyor.