Mehmet Şimşek'ten Son Dakika Açıklamaları.. Herkes Dikkat Etmeli!

Son dönemde artan döviz kurları ve ekonomideki gelişmeler, herkesin merakla takip ettiği konular arasında yer alıyor.

Mehmet Şimşek'ten Son Dakika Açıklamaları.. Herkes Dikkat Etmeli!

Son dönemde artan döviz kurları ve ekonomideki gelişmeler, herkesin merakla takip ettiği konular arasında yer alıyor. Hande Fırat'ın geçtiğimiz salı günü kaleme aldığı yazısında, Mehmet Şimşek'in politikalarına atıfta bulunarak "zaman ve sabır" vurgusunu yapmıştı. Bu noktada, Hazine ve Maliye Bakanı'nın dikkat çeken açıklamaları ise büyük bir önem taşıyor. Bu makalede, Hazine Bakanının açıklamalarının ana başlıklarını hatırlatarak ve bu açıklamaların ardındaki gelişmeleri analiz ederek, "Ekonomide neler oluyor?" sorusuna cevap arayacağız.

Kurlardaki Artışın Gözleri Ekonomiye Çevirmesi

Son zamanlarda yaşanan döviz kurlarındaki artış, ekonomik istikrarı koruma çabalarını zorluyor ve tüm gözleri ekonomideki gelişmelere çeviriyor. Hande Fırat'ın vurguladığı gibi, Mehmet Şimşek'in politikaları için "zaman ve sabır" gerektiğine dikkat çekmişti. Bu noktada, Hazine ve Maliye Bakanı'nın yapmış olduğu açıklama büyük bir önem taşıyor.

ŞİMŞEK’İN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMASI

* “Öngörülebilirliğimizi artırabilmek için kural temelli politika yapımına bağlılığımızın güvencesini veriyoruz.

* Kolay çözümler ya da hızlı sonuç verecek yöntemler bunun için bulunmuyor. Ama bizim tecrübemiz, bilgimiz ve görevimize bağlılığımız potansiyel zorlukları aşmamıza yardım edecektir.

* Önceliğimiz, ekibimizi güçlendirmek ve güvenilir bir program dizayn etmektir.
Biraz sabır ve zamana ihtiyacımız var.

* Uygulama ve politikalarımıza ilişkin benden duymadığınız hiçbir haber ve dolaşıma sokulan dedikoduya itibar etmeyiniz.”

Açıklamanın son cümlesi Ankara’da bir süredir Şimşek’in yakın çevresine atfen çıkarılan dedikodulara ilişkin: “Şimşek beklediğinden daha kötü bir tablo ile karşılaştı” iddiası.

Şimdi açıklamanın satır aralarından yola çıkarak ekonomide neler olduğu sorusunun yanıtlarına bakalım.

YENİ KABİNEDEN ÖNCEKİ DURUM

* Yeni kabinenin göreve başladığı tarihten önce tam olarak serbest piyasada belirlenen bir döviz kuru yoktu.

* Kamu bankaları aracılığıyla, piyasadaki anlatımıyla “arka kapıdan” döviz satışı ile kur kontrol altında tutuluyordu.

* Rezervlerdeki erimenin temel mantığı ya da kaynağı da bu idi.

* Bir anlamda, Swap hariç rezervlerin eksiye düşmesi de bundan kaynaklanıyordu.

ŞİMŞEK İLK ADIMI MERKEZ BANKASI İLE ATTI

Mehmet Şimşek’in göreve başlamasıyla birlikte şeffaf, kurala dayalı uygulamaların ilk adımını Merkez Bankası’na yönelik mesajlarıyla gördük.

* TCMB döviz satışını önemli ölçüde durdurdu ve bir şekilde baskılanan, normal seviyesine gitmesine izin verilmeyen döviz, pazartesi gününden itibaren yavaş yavaş yükselmeye başladı.

* Pazartesi gününden bu yana ne oldu peki? TL dolar karşısında değer kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor. Bu durum aslında serbest piyasaya geçişin doğal sonuçları.

* Ancak dönem dönem keskin hareketlere karşı piyasaya dönük hamleler yapılabileceği, bunda da amacın, trendin sağlıklı yürütülmesi olduğu belirtiliyor. Bu politikaya da “yumuşak geçiş süreci” diyebiliriz.

MERKEZ BANKASI’NIN REZERV KAYIPLARI DURACAK

* Döviz normal yani olması gereken değerine gelirken, Merkez Bankası’nın rezerv kayıpları duracak. Bu aşamadan sonra rezervlerde kayıp değil, artış yönlü hareket başlayacak.

Peki bu karar Şimşek tarafından neden alındı?

Kamu tarafından yönlendirilen dövizle ilgili seçim öncesindeki politika sürdürülemez haldeydi. Bunlar serbest piyasa mantığından ve uluslararası normlardan uzak; ticareti, şirketleri, üreticileri artı ya da eksi yönden etkileyen kamu güdümlü politikalardı. Şirketlerin rekabet gücünü de elinden alıyordu. Bu nedenle ilk icraat, Merkez Bankası’nın rezerv kayıplarını durduracak politikaya geri dönmek oldu.

Kamu tarafından yönlendirilen dövizle ilgili seçim öncesindeki politika sürdürülemez haldeydi. Bunlar serbest piyasa mantığından ve uluslararası normlardan uzak; ticareti, şirketleri, üreticileri artı ya da eksi yönden etkileyen kamu güdümlü politikalardı. Şirketlerin rekabet gücünü de elinden alıyordu. Bu nedenle ilk icraat, Merkez Bankası’nın rezerv kayıplarını durduracak politikaya geri dönmek oldu.

KUR NEREDE DURUR?

* Gecikmiş bu seviyelerin tam nereye gideceğini söylemek zor. Bu durumun ekonomide etkileri olacak.

* Bir süre enflasyonu yukarı yönlü de etkileyebilir. Ancak sürecin sonunda dengeler yerine oturduğunda yani ekonomi ekibinin tamamlanması ve programın ilan edilmesinin ardından daha sağlıklı bir ekonomi ortaya çıkacak.

* Şimşek ismi için bir anlamda kredi açan yerli ve yabancı yatırımcılar, ilk günkü açıklamaları ve şimdi attığı ya da atmaya hazırlandığı adımlarla güvenlerinin boşa çıkmadığını görmüş oluyorlar.

* Beklenti, bu güvenin günden güne ülkeye girecek dövizle kendini daha somut adımlarla göstermesi.

* Şimşek’in sözde değil uygulamada da güvenilir, öngörülebilir, şeffaf uygulamalara sarılacağı ve piyasayı şaşırtmayacağı anlaşılıyor.