Mehmet Şimşek'in 18 Aylık Politika Faizi Hedefi Yüzde 25!

Eski Maliye Bakanı Şimşek, politika faizini 18 ayda %25'e çıkarmak istiyor, ancak Erdoğan için faiz artışı sorun olmaya devam ediyor.

Mehmet Şimşek'in 18 Aylık Politika Faizi Hedefi Yüzde 25!

Kaynaklara göre eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, politika faizini 18 ay içinde yüzde 25'e çıkarmayı hedeflerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan için faiz artışı hala sorun teşkil etmeye devam ediyor.

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre, 28 Mayıs'ta gerçekleşen ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecek dönemde benimsenecek ekonomi politikasına ilişkin henüz net bir işaret vermedi. Uzun süredir gündemde olan ve ortodoks ekonomi politikalarıyla tanınan Mehmet Şimşek'in yeniden ekonomi yönetimine dönüp dönmeyeceği, piyasalar tarafından merak ediliyor.

Erdoğan'ın tekrar ortodoks ekonomi politikalarına dönmesinin, uzun süredir yüksek seyreden büyüme rakamlarını olumsuz etkileyeceği, mevcut ekonomi politikalarının ise yüksek enflasyon ve potansiyel ödemeler dengesi kriziyle sonuçlanabileceği yönünde analizler yapılıyor.

Haberde, Pazartesi günü Erdoğan ve Şimşek'in görüştüğü ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığı belirtiliyor. Konuya yakın bir kaynak, "Cumhurbaşkanı, düşük faiz konusunda gerçekten çok katı. Erdoğan ve Şimşek her konuda anlaşabilir, ancak faiz artışı konusu sorun teşkil etmeye devam edecek" şeklinde konuştu.

Aynı kaynak, eski Maliye Bakanı'nın yeni bakanların kendi görüşlerine yakın olmasını talep ettiğini belirtti ve Erdoğan ile Şimşek arasındaki görüşmeyi şu şekilde aktardı:

"Mehmet Şimşek, para politikasında en az 18 ay boyunca bağımsız olma konusunda Erdoğan'ı ikna etmeye çalışıyor. Şimşek, iş dünyasını çok olumsuz etkilemeyecek şekilde kademeli faiz artışları önerdi. Şimşek, faiz oranlarını mevcut yüzde 8,5 seviyesinden 18 ay içinde yüzde 25'e kadar yükseltmek istiyor."

Ancak Erdoğan'ın önerileri kabul etse bile, Mehmet Şimşek'in planına uzun süre bağlı kalacağına dair endişelerin olduğu belirtildi. Haberde, 2024 yerel seçimlerine vurgu yapıldı.