Mayıs 2020 Yoksulluk Sınırı Asgari Ücreti Geçti: 2438 TL

Türk İş Sendikası 'ndan son dakika açıklaması yapıldı. Açıklamada Mayıs ayı yoksulluk sınırına yer verildi. yoksulluk sınırı asgari ücreti 104 TL geçti.

Mayıs 2020 Yoksulluk Sınırı Asgari Ücreti Geçti: 2438 TL

Türk İş yoksulluk sınırnı açıkladı.

Yayımlanan yoksulluk sınırı verilerine baktığımızda dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.438,24 TL olarak açıklandı.

 DÜŞÜK GELİRLİLERİN TEMEL HARCAMASI OLAN GIDADA FİYAT ARTIŞI DEVAM EDİYOR.    

 MUTFAK ENFLASYONUNDA ARTIŞ ORANI AYLIK YÜZDE 2,71 ON İKİ AYLIK YÜZDE 14,80

 DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 2.438 TL, YOKSULLUK SINIRI 7.942 TL

 BİR ÇALIŞANIN AYLIK YAŞAM MALİYETİ TUTARI 2.961 TL 

Covid-19 olarak tanımlanan küresel salgın dönemi, başta dar ve sabit gelirli kesimler olmak üzere tüm toplumu olumsuz etkilemiştir. Alınan önlemlerle sağlık alanında koruyucu politikalar uygulanırken, ekonomik ve sosyal alanda özellikle işsizlik ve düşük gelir veya gelirsizlik en önemli sorun olmuştur. Bu dönemde sosyal politika uygulaması olarak ‘temel gelir’ önem kazanmıştır. Yoksullara yönelik destek geliri uygulaması ile birlikte merkezi ve yerel yönetimlerin yaptıkları yardımlar yaygınlaştırılmıştır. Burada temel sorun, yoksullara yönelik yapılan yardımların temel ihtiyaçları ne ölçüde karşılayabildiğidir. Yoksul kesimin harcamaları gıda ağırlıklıdır. Dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken harcama tutarı net asgari ücretin üzerindedir.   

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2020 Mayıs ayı sonucuna göre: 

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.438,24 TL,  
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7.942,17 TL,

Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.961,13 TL olarak hesaplandı. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA