Marketlerde Düzenleme Geliyor: Yeni Dönem Başlayacak

Ticaret Bakanlığı, perakende ticaret yasası üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Son rötuşları verilen taslakta detaylar belli oldu.  Söz konusu taslak hakkında açıklamada bulunan Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), nüfusu 5 bin nüfusun altında olan yerleşim yerlerinde zincir marketlerin açılmamasını talep etti. Geçen sene cirosu 50 milyar liraya ulaşan özel marka ürünlerin market satışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılması da gündeme gelirken ucuz algısı yapan ambalaj oyunlarının da önüne geçilecek. 

Marketlerde Düzenleme Geliyor: Yeni Dönem Başlayacak

Marketlerde yeni dönem.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün tarafından imzalanan itiraz ve görüş yazısı Ticaret Bakanlığı'na gönderildi. Gönderilen yazıda  AVM'lerle ilgili düzenleme yapılması gerektiğine yer verildi ve "Alışveriş merkezlerinde yer alan marketlerin kapsam dışında bırakılması, var olan cazibe avantajını katlayarak sektörde haksız rekabete yol açacak." denildi.

Söz konusu görüş yazısında, "Büyük sermayelere sahip ulusal zincirler ve discount zincirler ile rekabet etmekte zorlanan yerli zincirlere güç kazandırmak adına ‘yerel zincir’ tanımı yapılmalıdır." denildi.

2 BİNLİK SINIR 5 BİNE ÇIKARILMALI

Nüfusu 2 binden fazla olan yerlerde zincir market açılabiliyordu. Ancak yeni düzenlemede bunun 5 bine çekilmesi istendi.

YENİ MARKET AÇMA KRİTERİ DEĞİŞSİN

Söz konusu yazıda, "Yeni mağaza açma kriterlerinde kapıdan kapıya mesafenin 200 metre yerine 300 metre olarak düzenlenmesi discount mağazaların haksız rekabete yol açan yayılımını engelleyecek, küçük işletmelerin ve bakkalların da büyük sermayeli yapılarla rekabet edebilme gücünü olumlu yönde etkileyecektir." denildi. 

"‘Perakende Tüketicisi Tanımlı Ekonomik Bölge’ tanımlaması yapılmalıdır. Bu doğrultuda en fazla 1 kilometre çap içinde, en az 1 market olmalı." denilen yazıda,  "Ancak bu çap içinde discount ve uzman mağaza statüsünde olan ve gelecekte bu kategoriye girebilecek mağazaların 1 adetten fazla olmaması gerekir." ifadelerine yer verildi.

KDV DÜZENLEMESİ

KDV'de de düzenleme yapılması istenirken, "Perakende sektörünün belki de en önemli ve ortak sorunlarından bir tanesi KDV oranlarındaki giriş ve çıkış tutarsızlıklarıdır. Sebze-meyve, kırmızı et, kuruyemiş, bakliyat, zeytin ve zeytinyağı gibi temel gıda ürünleri, üreticiden mağazalarımıza yüzde 1 KDV oranı ile alınırken, yüzde 8 KDV oranı ile satışının yapılması hem firmalarımızın hem tüketicinin mağduriyetine yol açmaktadır.Tüketicinin alım gücünü artırmak için yüzde 1 ile giriş yapan ürünün yüzde 1 ile satışının yapılabilmesini arzu ediyoruz." denildi. 

Söz konusu düzenleme ile zincir marketlerin tütün ürünleri satmasına da yasak getirileceği bildirildi. Bunun yanı sıra büyük marketlerin pazar günleri saat 11.00'dan önce açılmaması da düzenlemeler arasında.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA