Malulen Emekli Olmanın Şartları: Hangi Hastalıklar Geçerli ve Yüzde Kaç Rapor Gerekiyor?

Malulen emeklilik, bir çalışanın çalışma hayatına başladıktan sonra sağlık problemleri yaşaması, iş kazası veya meslek hastalığına yakalanmasında araştırdığı konuların başında gelir. Peki “Malulen emekli olmak için hangi hastalıklar geçerli? Malulen emekli olmak için yüzde kaç rapor almak gerekiyor?”

Malulen Emekli Olmanın Şartları: Hangi Hastalıklar Geçerli ve Yüzde Kaç Rapor Gerekiyor?

İş gücü kaybına uğrayan çalışanın tekrardan iş bulması ya da mevcut işinde çalışması zor olabileceğinden veyahut imkansız bir hale gelebileceğinden çalışanın kaybı sonucu oluşan mağduriyetini telafi edilmelidir. Bu duruda uygulanan bir emeklilik sistemine malulen emeklilik denir. “Malulen emekli nasıl olunur? Malulen emekli olmak için yüzde kaç rapor gerekir?” İşte merak edilen cevaplar…

Malulen Emekli Olmak İçin Hangi Hastalıklar Geçerlidir?

Malulen emekli olabilmek ve emekli aylığı alabilmek için listelenen belli başlı hastalıkları vardır. İşte SGK, hastalık listesinde yer alan hastalıklar; nörolojik, psikiyatrik, hematolojik, göz, boğaz, onkolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ve kalp-damar hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları olarak gruplara ayrılmıştır.

Bazıları şu şekildedir; Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları malulen emeklilik gerektiren hastalıklar arasında en üst sıralarda yer alıyor.

Malulen Emeklilik Yaş Sınırı Var Mı?

Malulen emekli olabilmek için yaş şartı yoktur. Yüzde 40 üzeri raporu olan kişilerin, emekli olma yaşı malulen olacak kişiler için geçersizdir. Malulen emekli olabilmek için sigortalı kişinin çalışma gücünde en az yüzde 60 olacak şekilde kayıp olması gerekir.

Malulen Emekli Olmak İçin Nereye Başvurulur?

Malulen emekliliğe başvuru yapacak kişiler, bağlı oldukları Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü’ne başvuru yapması gerekiyor.

Malulen Emekli Olmak İçin Yüzde Kaç Rapor Almak Gerekir?

Malulen emeklilikte iki şart aranmaktadır. Bunlar sigortalılık ve sağlık şartları olmaktadır. Sigortalılık şartı olarak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve bu süre içerisinde en az 1800 gün prim ödenmiş olması gerekir. Sağlık şartı olarak da işe girmeden önce en az yüzde 60 oranından az hastalık ya da rahatsızlığınız olup da sonrada bu oranın yüzde 60 veyahut daha fazla oranda olması aranır.