Mahkeme Kararı Verdi: Faizsiz Ev Alma Şirketinin Organizasyon Bedeli İade Edildi

Faizsiz ev alma organizasyonu düzenleyen şirketlerin organizasyon bedeli adı altında aldığı ücretin iadesine karar verildi.

Mahkeme Kararı Verdi: Faizsiz Ev Alma Şirketinin Organizasyon Bedeli İade Edildi

Faizsiz ev almak isteyen vatandaşların organizasyon ücreti iade edildi.

Sakarya 'da bir olay meydana geldi. Edinilen bilgilere göre bir kamu personeli, çekilişle ev alma organizasyonu yapmakta olan bir şirkete başvuru yaptı. Ev alan bu kişi daha sonra ailevi nedenlerden dolayı sistemden çıkma kararı aldı. Memur sisteme girerken 120 ay süreli organizasyon için 11 bin liralık ücret ödemesi yaptı. 

Organizasyon ücreti adı altında 11 bin lira para veren bu kişi, 120 ay vadeyle girdiği faizsiz evden 6 ay sonra çıktı. Sistemden çıkan kamu personeline şirket, 11 bin liranın KDV dahil 6 bin 341 lirasını  ödedi kalan parayı ise geri ödemedi. Bunun üzerine bu vatandaş Tüketici Mahkemesi 'ne başvuru yaptı ve Asliye Hukuk Mahkemesine dava açıldı. Söz konusu şirket davanın İstanbul Bakırköy'de açılması, bu organizasyonda kişinin tüketici olarak değerlendirilemeyeceğini, sözleşme hükümlerine göre hareket edilmesi gerektiğini  dilekçesinde belirtti.

Görülen davada mahkeme 2 defa bilirkişi raporu istedi. İki defa gelen bilirkişi raporu da tüketinin haklı olduğunu ve sözleşmenin matbu olarak hazırlandığını, tüketici aleyhine olduğunu, 'Organizasyon Bedeli" ücretinin ne için alındığının, hangi hizmetlerin verildiğini tam olarak açıklayamadığını belirterek, kalan 4 bin 669 TL 'lik paranın iade edilmesi gerektiğine yer verildi. 

Mahkeme ise bu yönde karar verdi ve Bölge Adliye Mahkemesince, dava açılan miktar 2020 yılı için 5.390 TL'den düşük olduğu için onaylanmıştır.