KYK Borçlarına Haciz Haberleri Sonrası İçin Son Dakika Haberi

KYK ve vergi borçları olan vatandaşlara e haciz uygulaması haberleri ile ilgili son dakika açıklaması geldi.

KYK Borçlarına Haciz Haberleri Sonrası İçin Son Dakika Haberi

Son dakkika haberi: KYK borçları ve vergi borçları için binlerce kişinin hesabına bloke oknuldu haberlerine açıklama geldi.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada , 3.9 milyon kişinin banka hesaplarına bloke konulduğu iddialarına ilişkin açıklama yapıldı. 

217 BİN ÖĞRENCİNİN HESABINA BLOKE KONULDU İDDİASI

Söz konusu haberde KYK borcunu ödemeeyen 217 bin kişinin hesaplarına da bloke konulduğu ve e ehaciz uygulaması yapıldığı bildirildi. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada söz konusu haberlerdeki iddiaların asılsız olduğuna yer verildi. 

BU BORÇLARA CEZA GELDİ İDDİASI

Söz konusu haberde aşağıdaki borçlara e haciz geldiği bildirildi. 

  • Trafik Para Cezaları,
  • Askerlik, Seçim, Nüfus Para Cezaları,
  • Karayolu Taşıma Kanununa göre kesilen para cezaları,
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi,
  • RTÜK idari para cezaları,
  • Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları,
  • Öğrencilerin, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan ve vergi dairelerine intikal eden katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları,
  • Ecrimisil borçları,
  • Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları,
  • Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları,
  • Sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları ve bu alacaklara ilişkin her türlü gecikme zammı ve gecikme cezaları,
  • Mahkeme cezaları, yargı harç borçları ve tüm vergi borçları.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI

İşte Gelir İdaresi Başkanlığı 'nın yaptığı açıklama:

"4/10/2019 tarihinde bir gazetede yer alan “Vergi daireleri öğrencilerin hesaplarına çöktü:3,9 milyon kişinin banka hesabı bloke oldu” başlıklı haber, herhangi bir somut olaya dayanmamakta, yanlış ve yanıltıcı bilgi içermektedir.

Vergi daireleri süresinde ödenmeyen kamu alacaklarının tahsili ile görevli kuruluştur. Takip işlemleri 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna dayanılarak hukuk kurallarına uygun sürdürülmektedir.

İlgilisine haber verilmeden doğrudan icra işlemleri başlatılmaz haber verme işlemi ise borcun ödenmesi gereğini belirten ödeme emri adlı bir belgenin tebliği ile yapılır.

Bu nedenle haberde belirtildiği gibi borçlusunun haberi olmadan 3.9 milyon kişinin banka hesaplarına haciz uygulandığı iddiası tamamen gerçek dışıdır.

Yine haberde, vergi dairelerinin öğrencilerin banka hesaplarına çöktüğünden bahsedilmektedir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, öğrenim kredisi borçları öğrenciler okulu bitirmeden takip edilen bir alacak değildir. Öğrenim tamamlandıktan belli bir süre sonra kredi borçları ödenmemiş ise vergi dairelerine bildirilir ve bu bildirim sonrası takip işlemleri başlar.

Dolayısıyla öğrencilerin haberde geçen tabirle, banka hesaplarına herhangi bir çökme söz konusu değildir.

Herhangi bir somut olaya dayanmayan, geniş toplum kesimlerini ilgilendiren bu tip borçların takibinde her zaman mükellef hukuku gözetilerek işlem yapan idareyi yıpratmaya yönelik yanıltıcı ve kışkırtıcı içerikte olan haber ile ilgili olarak hukuki yollara başvurulacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA