Kripto Para Konusunda Türkiye'de Bir İlk! Mahkemeden Emsal Karar Geldi

Kripto para, Türkiye'de ilk defa bir mahkeme tarafından menkul değer olarak kabul gördü. İstanbul İcra Hukuk Mahkemesi'nce alınan karar, Türkiye'de kripto paralara yönelik ilk hukuki işlem olması nedeniyle emsal değeri taşıyacak. İstanbul İcra Hukuk Mahkemesi, bir borçlunun kirpto parasının bulunduğu hesaba haciz işlemi yapılmasına yönelik itirazını, bu tür paraların da emtia ve menkul kıymet kapsamında değerlendirilebileceği gerekçesiyle olumsuz yanıt verdi.

Kripto Para Konusunda Türkiye'de Bir İlk! Mahkemeden Emsal Karar Geldi

Kripto para, Türkiye'de ilk kez bir mahkeme tarafından menkul değer olarak kabul görürken, İcra Hukuk Mahkemesi tarafından alınan ilgili karar, Türkiye'de kripto paralara yönelik ilk hukuki işlem olarak emsal değeri de taşıyacak. İstanbul'da bir alacaklı 42 bin liralık borcuna karşılık İstanbul 14. İcra Müdürlüğü'ne başvurarak, bu kişinin Türkiye merkezli bir kripto para borsasındaki hesabına haciz talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme, 5 Mart 2021 tarihinde borçlunun kripto paralarına haciz uygulanması yönünde karar aldı. İlgili kripto para borsası da borçlu şahsın hesabına bloke koydu. Borçlunun avukatı, haciz kararına itiraz etti. İtiraz dilekçesinde SPK mevzuatı hatırlatılarak , haciz ihbarnamesinin iptali talep edildi.  Fakat mahkeme, 19 Nisan'da Türkiye'deki kripto para piyasası için emsal niteliğinde bir karar alarak, ilgili paranın da emtia kabul edileceği vurgulanarak borçlunun talebini reddetti. Kararda, "Her ne kadar davacı, kripto paraların haczedilmeyeceğini iddia ederek şikayetçi olmuş ise de bu tür paraların da emtia ve menkul kıymetler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bir çeşit dijital döviz veya sanal para olarak kabul edildiği, dolayısıyla haczedilebileceği anlaşıldığından şikayetin reddine dair karar verilmiştir" denildi.

KRİPTO PARALARLA İLGİLİ YENİ KARARLAR RESMİ GAZETE'DE GEÇTİĞİMİZ GÜN YAYIMLANMIŞTI

Resmi Gazete'de Yayımlandı! Ödemelerde Kripto Para Yasağı Geldi!

Merkez Bankası'nın resmi gazete'de yayımlanan yönetmeliğine göre; kripto para ile ödeme işlemleri Türkiye'de yasaklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca yayımlanan yönetmelikte ödemelerde kripto varlıkların kullanılamayacağı kaydedildi.

ÖDEMELERDE KRİPTO VARLIKLARIN KULLANILMAMASINA DAİR YÖNETMELİK

Resmi Gazete'de Yayımlandı! Ödemelerde Kripto Para Yasağı Geldi!

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (f) alt bendi ile dördüncü fıkrası ve 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 18 inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmaması

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.

(2) Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz.

(3) Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.

Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların kullanılmaması

MADDE 4 – (1) Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.

(2) Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.

Yürürlük

MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik 30/4/2021 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210416-4.htm

Kripto Para Yasaklarıyla İlgili Özgür Demirtaş'tan Flaş Yorum: Başka Bir Ülke Tersi Karar Alırsa...

Resmi Gazete'de yayımlanan kripto yasasının ülke olarak büyük bir fırsatı kaçırmamıza neden olabileceğini vurgulayan Demirtaş, ilerleyen dönemlerde turizmde Türkiye'ye rakip olan bir ülkenin tam tersi karar alarak Türkiye'yi geride bırakabileceğini, bu kararın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini yazdı.

Sosyal medya hesabından konuyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Özgür Demirtaş, "Hukuksal olarak detayları bilmiyorum. Ancak az önce resmi gazetede yayınlandığı söylenen Kripto yasası ülke olarak büyük bir Fırsatı kaçırmamıza yol açabilir. Turizmde bize rakip olan bir ülke tam tersi bir karar ile bize fark atabilir. Konu umarım bir daha gözden geçirilir.Türkiye bu yeni teknolojiden ne kadar çok yararlanırsa o kadar daha fazla kazanabilir. Akarsu önüne kum dağı yerine elektrik üretici koyalım...Özellikle Turizm alanında Kripto ödemelerden çok yararlanabiliriz. İhracat ödemelerinde kullanırsak rakiplere fark atabiliriz." ifadelerini kullandı.