Kredi Kartı Kullananlara O Ücretler İade Ediliyor-İşte E Devlet Başvuru Sayfası

Kredi kartı kullanan vatandaşları ilgilendiren yeni açıklama geldi. Yapılan açıklamada kart aidatları için şimdiye kadar 100 bin şikayet başvurusu alındığını , bankaların birçok vatandaştan haksız yere her yıl kart aidatı aldığına yer verildi. İşte başvuru sayfası.

Kredi Kartı Kullananlara O Ücretler İade Ediliyor-İşte E Devlet Başvuru Sayfası

Kredi kartı aidatları hakkında açıklama.

Kredi kartı aidatları hakkında açıklama geldi. Yapılan açıklamada, çok sayıda emsal karar olmasına rağmen bankaların yılda bir defaya mahsus kredi kartı aidatını müşterilerindne tahsil etmeye devam ettiği, bunun yanlış bir durum olduğu bildirildi. 

70 MİLYON KREDİ KARTI VAR

Açıklanan son verilere göre Türkiye genelinde toplamda 70 milyon kredi kartının olduğu bildirildi. 

1 KİŞİDE 2 KART

İstatistiklere göre her bir kişi, ortalama 2 kredi kartı kullanıyor. 

AVRUPA 'DA İLK SIRADAYIZ

Kredi kartı kullanma oranına baktığımızda Türkiye 'nin Avrupa 'da ilk sırada yer aldığı görüldü. 

CAN SIKAN DURUM: KART AİDATLARI

Kredi kartı kullanımı her geçen gün daha da artıyor. Kart kullanan kişi sayısında artış olması sonrası büyüyen pasta, büyük oyuncuların da iştahını kabartıyor. Bankalar, kredi kartı kullanan vatandaşlardan her yıl kart aidatı almaya devam ediyor. 

ŞİKAYETLER 100 BİNİ GEÇTİ

Her banka kendi belirlediği kart aidatını alıyor. Her ay alınan kart aidatı ise müşterilerin canını sıkıyor. 200 TL 'ye kadar alınan kart aidatlarının geri verilmesi, kart aidatlarının haksız şekilde alındığını belirten vatandaşlar ise şikayete gitti. Şikayet sayısı 100 bini aştı. 

2014 'TE KARAR ALINDI

BDDK, 2014 yılında aldığı kararla kredi kartı aidatlarını yasal bir zemine kavuştururken kart çıkaran kuruluşlara ise yıllık üyelik ücreti ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunma zorunluluğu getirdi. Ayrıca bankalar çıkaracakları aidatsız kart seçeneğini müşterilerine bildirmekle de yükümlü kılındı.

Banka aidatsız kart vermezse, normal kredi kartından aidat ücreti talep edemez. Aidat alırsa, vatandaş dilekçesiyle hakem heyetlerine başvurup iadesini isteyebilir.

MÜZAKERE ŞARTI VAR

Geçen aylarda kredi kartı aidatları ile ilgili emsal kararlar verildi ve aidat ücreti tahsil eden ve talebine rağmen iade etmeyen bankaya karşı dava açan bir tüketici, milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiren emsal kararın alınmasına da vesile oldu.

Yerel mahkeme verdiği kararda , müşteri ile müzakere yapıldıının ispatlanması sonrası kart ücretinin alınabileceğine hükmetti. 

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 2013 tarihli kararı uyarınca tüketiciden zorunlu masrafların istenebileceği ancak yıllık kart ücretinin zorunlu gider olmadığına hükmedildi. Kararda ayrıca, yıllık kart ücretine dayanak gösterilen BDDK yönetmeliğinin tüketici mahkemeleri yönünden bağlayıcı olmadığı, tüketiciden alınabilecek ücretlerin kanunun ruhuna aykırı olamayacağına dikkat çekildi.

BAŞVURU YAPANA PARASI İADE EDİLECEK

Söz konusu karar hakkında açıklamada bulunan tüketici birlikleri, vatandaşların tüketici hakem heyetlerine başvuru yapması gerektiğine yer verildi. Kredi kartı aidatının banka ve müşteri arasında karşılıklı müzakere edilerek mutabakat sağlanırsa alınabileceğine dikkat çekildi. Uzmanlar kart aidatını bankayla müzakere etmiş olanların da bundan sonrası için aidatsız kart isteyebileceğini dile getiriyor.

İade başvurusu yapanların gerekçeleri genel olarak şu şekilde:

''4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunun sözleşmedeki haksız şartlar başlıklı 6 maddesi gereğince bankanızın almakta olduğu üyelik ücreti herhangi bir hizmet karşılığı olmadığından haksız söz konusu sözleşme şartı önceden hazırlanmış.

T.C. Yasalarına göre yapılan bu ücretlendirme 13. Hukuk dairesince verilen 2011/47 ** esas 2011/115** sayılı son karara göre söz konusu yıllık kart ücreti aidatının bk. 125. Madde ve HGK 2010/1-93-88 sayılı karar uyarınca geriye dönük kesilen kart aidatlarının da iadesinin de olacağına dair de kesin hükmü bulunmaktadır. Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde ekstreme yansıtılan yıllık kart ücretinin iptalini istiyorum.''

BAŞVURU SAYFASI

Tüketici Hakem Heyetine başvurular e Devlet kapısı üzerinden yapılıyor. 

https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi

Siz ne kadar kart aidatı ödediniz? Yorum kısmı aşağıda.

KAMUBULTENİ.COM | ANKARA