Kredi Kartı Kullananlara İyi Haber Geldi: Kart Aidatları İçin Emsal Karar (Tüketici Mahkemesi Başvurusu Nasıl?)

Kredi kartı kullanan vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada kart aidatları hakkında alınan yeni karara yer verildi.

Kredi Kartı Kullananlara İyi Haber Geldi: Kart Aidatları İçin Emsal Karar (Tüketici Mahkemesi Başvurusu Nasıl?)

Kredi kartı aidatları ile ilgili son dakika açıklaması geldi.

Bankalar, kredi kartı kullanan vatandaşlardan aidat alıyor. Her sene vatandaşlardan kredi kartı kullanıldığı için alınan aidatlar hakkında şikayetler yağıyor. Tüm itirazlara rağmen kredi kartı aidatları alınmaya devam edilirken bu konuda bir emsal karar geldi.

Tüm kredi kartı kullanan vatandaşları ilgilendiren kararda artık bankalar, müzakere etmeden vatandaşlardan kredi kartı aidatı alamayacak. Müzakere edilmeden alınan aidatlar, kredi kartı kullanıcıları tarafındna geri alınabilecektir. 

Konu ile ilgil bir dava açıldı. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kredi kartı aidatını almak için bir vatandaşın tüketici hakem heyetine başvuru yaptığını söyledi.  Söz konusu itiraz Tüketici Mahkemesi’ne gitti ve bu itiraz üzerine dava başlatıldı.

Tüketici mahkemesinden kredi kartı aidatları ile ilgili emsal bir karar çıktığını söyleyen Gündüz, şu ifadeleri kullandı:

“Tüketici yıllardır kullandığı kredi kartına aidat ücreti tahsil eden ve talebine rağmen iade etmeyen bankaya karşı dava açarak, milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiren emsal bir karar çıkmıştır. Banka tüketiciyle müzakere etmeden kart aidatı alamayacak. Tüketiciler, müzakeresiz kesilen aidatları geri alabilecek."

BAĞLAYICI DEĞİL

Gündüz, tüketici mahkemesinin müzakere edildiği ispatlanmayan  kart üyelik ücreti alınmasının haksız şart olacağına hükmettiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Mahkeme, bankaların kart ücreti için dayanak gösterdiği BDDK düzenlemesinin tüketici mahkemelerini bağlamayacağını da hüküm altına alarak, Yargıtay kararı uyarınca sadece zorunlu masrafların tüketiciden istenebileceğini, ancak kart üyelik ücretinin zorunlu masraf olmadığını kararlaştırdı. BDDK yönetmeliğinde yer alan, ‘kredi aidatı alınabileceğine’ dair husus bu karar sonrası artık tüketiciler açısından bağlayıcı değildir. Kendileriyle müzakere edilmeden kartlarından ücret kesilen her tüketici parasını geri talep etmeli."

AİDAT KESİNTİSİ OLANLAR DİKKAT!

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz yaptığı açıklamasının devamında kredi kartı aidatı kesintisi yaşayan vatandaşlara  seslenerek bu vatandaşların da tüketici heyetine başvuru yapması gerektiğini söyleyerek, “Karar aynı zamanda Tüketici Hakem Heyetlerine güçlü bir emsal oluşturuyor. Kararda ayrıca, kredi kartı aidatının banka ve müşteri arasında karşılıklı müzakere edilerek mutabakat sağlanırsa alınabileceğine de dikkat çekilmiş. Aidat, kabusu artık bitmiştir. Sadece banka, tüketiciye aidatsız kart sunar ve bunun yanı sıra da aidatlı kart kullandırmak için müzakere edip müşterinin onayını alırsa, aidatın alınması yasal hale gelebilir" dedi.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE , MAHKEMESİNE NASIL BAŞVURULUR?

Tüketici hakem heyetine itiraz başvurusu e Devlet kapısı üzerinden alınmaktadır. 

https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi

Yukarıdaki linke tıklayın ve açılan sayfada KİMLİĞİMİ ŞİMDİ DOĞRULA kısmından e Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranızla giriş yapın.

Giriş yaptıktan sonra belirtilen adımları takip ederek başvurunuzu yapın.

Peki sizce kredi kartı aidatı alınmalı mı? Sizden aidat kesintisi oldu mu? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.