Kredi kartı kullanan eyvah diyecek! Pat diye düşürüldü: ATM'ye giden eli boş dönüyor

Bankalar, kredi kartlarındaki yeni düzenlemelerle birlikte nakit avans çekimlerini önemli ölçüde sınırladı. Yapılan güncellemelerle birlikte artık nakit avans çekimleri için taksit sayısı 3'e indirilirken, kart limitinin yüzde 25'i kadar nakit avans çekilebilecek. İşte tüm detaylar...

Kredi kartı kullanan eyvah diyecek! Pat diye düşürüldü: ATM'ye giden eli boş dönüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartlarında bankaların limit belirlerken kurallara uyması gerektiğine dikkat çekti. Şimşek, "Merkez Bankası'nın yapacağı birtakım çalışmalar var. Bunlar Finansal İstikrar Komitesi'nde bu konular gündeme geldi. Limit belirlerken, gerçekten gerçekçi beyan, belgeye dayalı olması. İkincisi bu limitlerin bütünlük arz etmesi. Yani her banka kendi kafasına göre bir limit belirlemesi şeklinde değil. O konulara çalışacağız. Ama yaptığımız, sonuçlandırdığımız bir çalışma yok. Önümüzdeki dönemde hiçbir sürpriz yapmadan, piyasaları bozmadan bu konuları çalışacağız." şeklinde konuştu.

Bu açıklamalar ardından kamuoyunda "kredi kartlarına düzenleme geliyor" şeklinde yorumlar yapıldı. Uzmanlar, kredi kartı limitleri ve taksit sayılarına yönelik yeni düzenlemelerin gelebileceğini vurgularken, özellikle seçim sonrasının bu düzenlemeler için kritik bir dönem olabileceğine dikkat çekti. Şimşek'in açıklamalarıyla birlikte, kredi kartı kullanıcıları ve finansal piyasalar, yakın gelecekte olası değişikliklere hazırlıklı olmak adına bu süreci yakından takip etmeye devam edecekler.

NAKİT AVANS TAKSİT SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ!

Kredi kartı limitlerinde, faiz oranlarının artırılması ve taksit sayılarındaki muhtemel değişiklikler hakkında yapılan spekülasyonlar sonrasında beklenen haber geldi. Bankaların aldığı kararla birlikte, nakit avans işlemlerinde taksit sayısı 12'den 3'e d

Kredi kartı limitlerinde, faiz oranlarının artırılması ve taksit sayılarındaki muhtemel değişiklikler hakkında yapılan spekülasyonlar sonrasında beklenen haber geldi.

Bankaların aldığı kararla birlikte, nakit avans işlemlerinde taksit sayısı 12'den 3'e düşürüldü. Ayrıca, bankaların artık kredi kartı limitinin yüzde 25'ini aşmayacak şekilde nakit avans çekimine izin verdiği belirtiliyor.

Merkez Bankası'nın bankalara yazılı bir talimat göndermemiş olmasına rağmen, nakit avans işlemlerinde taksit sınırının sözlü olarak belirtildiği ifade ediliyor.

Bu gelişme, enflasyonla mücadele kapsamında bankaların kredi kartı harcamalarını kısıtlama yolunda atılan adımlar olarak yorumlanıyor.

Özellikle kredi kartı harcamalarındaki artış oranının ve enflasyonun beklenen seviyelerin üzerine çıkmasının ardından, Merkez Bankası'nın seçim öncesi ek sıkılaştırma önlemlerini uygulamaya başladığı belirtiliyor. Ekonomist Murat Muratoğlu, konuyla ilgili yaptığı paylaşımda, "Seçime kadar bile dayanamadı! Bankalar sessiz sedasız kredi kartı nakit avans taksit sayısını 3'e düşürdü... Bari bir açıklama yapılsaydı!" şeklinde tepkisini dile getirdi.

Kredi kartı uzmanlarından biri olan Şenol Babuşçu, bankaların kredi kartlarında nakit avans çekimini kart limitinin %25'i ile sınırladığını vurgulayarak, "Kredi kartında nakit avans çekimi kart limitinin %25'i ile sınırlandırılıyor. Nakit avansta maksimum taksit sayısı 3'e indiriliyor." şeklinde konuştu.

Öte yandan, ihtiyaç kredileriyle ilgili de yeni bir düzenlemeye gidildiği iddia ediliyor. Birçok bankanın ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarını artırdığı belirtilirken, bazı bankalarda bu oranın %5'in üzerine çıktığı ifade ediliyor.