Kredi Borcu Olanlar ve Kredi Kartı Kullanıcıları! 14 Gün Kararı Devreye Giriyor

Kredi kartı kullanıcısı ve Kredi borcu bulunan binlerce vatandaşı ilgilendiren yeni düzenleme Ekim ayında yürürlükte olacak. Tüketici Konfederasyon Başkanı, bir açıklama yaparak kredi kullanmış olan ve 14 gün içerisinde alınan kredinin bütününü kapatacak tüketiciye uygulanan cayma cezası artık uygulanmayacak.

Kredi Borcu Olanlar ve Kredi Kartı Kullanıcıları! 14 Gün Kararı Devreye Giriyor

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamış olduğu yeni tüketici hakkındaki düzenleme 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girmiş olacak. Gazete Vatan’ın vermiş olduğu bu habere göre, yeni dönem, kredi sözleşmelerinden mesafeli olan satışlar sonrası gibi durumlardan tüketici hakem heyetlerine kadar birçok konularda yenilik getirilmiş olunuyor.

Çıkarılan Yeni Kanuna Göre

Yeni çıkarılan yönetmeliğe göre, tüketicinin haklarını korumada birçok değişiklikler getirilmiş olunmaktadır. Son günlerde bankalarda meydana gelen nakit sıkıntısı nedeniyle, kredi kullanmış olan tüketicilere ve kullanacak kişilere, hayat sigortası, otomatik ödeme, kredi kartı gibi hizmetleri zorunlu hale getiriyorlardı. Bu durumlarda kredi kullanan kişiler ek masraflarla karşılaşmak zorunda kalıyorlardı.

Krediler konusunda da bilgiler veren Ağaoğlu, kredili mevduat hesabı gibi değişen faizli kredilerde faizlerin inmesi durumunda, ilk ödeme döneminde yansıma olacak. Fakat faizler yükselmesi durumunda 30 gün önceden tüketiciye bilgi verilecek. Bu süreç devam ederken tüketici kişi 60 gün içerisinde, geride kalan kredinin bütününü kapatmak isterse, yeni yükselmiş olan faiz kişiye yansıtılmayacak.

Sigorta olma zorunluluğu kalkmış oluyor. Kredi çeken kişi almış olduğu krediyi erken dönemde kapatmak isterse, erken kapatma cezası artık uygulanmayacak. Bu konularda bazı hak kayıplarının olması gibi durumlar olmaktaydı. Banka kredisini erken kapatmak isteyen kişiye bilgi vermiş olsaydı, kişi de ben hesabımı kapatarak cayma hakkımı kullanıyorum diyerek bir bildirim yapabilirdi. Bankalar tarafından kredi kullanan kişilere gerekli bildirimler yapılmadığı için kredi kullanan kişilerde bankaya karşı ayrı bir bildirim yapmamaktadırlar. Yeni kanuna göre kredi kullanacak kişiye kredi kullanmadan kredi şartlarını bildirmekle zorunlu olacaktır. Tüketici 14 gün içinde almış olduğu krediyi ödemesi durumunda kredinin kullanıldığı süre kadar faiz öder. Bu kanunla beraber kredi kullanan insanlar biraz nefes almış olacaklardır.