Kredi Borçları Ödemelerinin 6 Ay Daha Ertelenmesi Teklifi Meclise Geldi (Temel İhtiyaç Kredisi)

Pandemi döneminde 6 ay geri ödemesiz olarak verilen düşük faizli temel ihtiyaç kredisi için son dakika gelişmesi yaşandı. Edinilen son dakika bilgilerine göre kredinin 6 ay daha ertelenmesi için teklif komisyonda oylandı.

Kredi Borçları Ödemelerinin 6 Ay Daha Ertelenmesi Teklifi Meclise Geldi (Temel İhtiyaç Kredisi)

6 ay ertelemeli temel ihtiyaç kredisi açıklaması geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 'nden son dakika haberi geldi. Edinilen bilgilere göre temel ihtiyaç kredisinin geri ödemesiz süresinin uzatılması önerisi oylandı. 

KOMİSYONA GELDİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu dün toplandı. Gece 23.04 'e kadar süren toplantının önemli gündem maddesi yapılandırma oldu. Yapılandırma teklifi komisyondan geçti. Yapılandırma teklifinin ardındna Temel İhtiyaç Kredisi gündeme geldi. Komisyonda gündeme gelen teklif oylandı.

PANDEMİDE 6 AY GERİ ÖDEMESİZ DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERİLDİ

Kamu bankaları, 5 bin TL 'nin altında geliri olan vatandaşlara 3000 TL, 5000 TL, 7500 TL ve 10000 TL 'lik krediler verdi. Düşük faizli 6 ay geri ödemesiz olarak verilen temel ihtiyaç kredisinin geri ödemeleri başladı. Nisan ayında kredisini alanlar Ekim'de, Mayıs 'ta alanlar Kasım'da, Haziran ayında kredisini alanlar ise Aralık ayında ödemelere başlayacak.

6 AY GERİ ÖDEMESİZ SÜRE UZATILSIN

6 ay geri ödemesiz olarak verilen kredide geri ödemeler başladı. Ancak pandemi hala devam ediyor ve vatandaşlar, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Kamu bulteni sayfasına mesaj atan vatandaşlar ise 6 ay geri ödemesiz sürenin uzatılmasını istiyor. Konu TBMM'ye geldi ve bir teklif verildi. 

Erol Katırcıoğlu tarafından Komisyona sunulan teklifte geri ödemesiz sürenin uzatılması istendi.

Komisyondaki kanun teklifine aşağıdaki ek maddenin eklenmesi istendi:

"Görüşülmekte olan (2/3147) esas numaralı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne aşağıdaki maddenin eklenmesini arz ve teklif ederiz.

“EK MADDE: Covid-19 önlemleri kapsamında Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi”yle kamu bankaları aracılığıyla ilk 6 ay geri ödemesiz 0,49 faizle verilmiş olan “bireysel temel ihtiyaç” ve “işletme” kredilerinin geri ödeme başlangıç tarihleri 6 ay daha ötelenmiştir.”

6 AY DAHA ERTELENSİN TEKLİFİ

Söz konusu teklifte 6 ay geri ödemesiz olarak verilen kredinin ödemelerinin 6 ay daha uzatılması istendi.  İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu 'nun hazırladığı  teklif için şu açıklama yapıldı:

"Önergemizde açık olarak ifade edildiği gibi, bugün itibarıyla altı ay gecikmeli kredi kullanan vatandaşlarımızın ödeme zamanı geldi, ödemeleri söz konusu. Fakat hepiniz de biliyorsunuz ki pandemi de giderek yaygınlaşıyor, sanki 2’nci bir dalga geliyor gibi. Dolayısıyla da bize gelen bilgilerden insanlarımız gerçekten bu durumdan çok sıkıntılı. Dolayısıyla da altı ay ödemesiz bir süre daha tanınmasını teklif ediyoruz. Bunun, gerçekten de geniş bir halk kesimine katkısı olacağını düşünüyoruz."

OYLAMA YAPILDI

Bu teklif sonrası komisyon başkanı önergeyi oylamaya sundu. Komisyonda yapılan oylama sonucu önerge reddedildi. 

İşte önergenin oylandığı anlar:

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Teşekkür ediyorum. Sayın Katırcıoğlu’nun önergesini oylarınıza sunuyorum:

Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmemiştir.

6 ay geri ödemesiz kredinin ödemelerinin 6 ay daha ertelenmesi teklifi kabul edilmedi. Krediyi çeken vatandaşlar ödemelerine belirtilen tarihlerde başlayacak.

Sizce geri ödemesiz süre 6 ay daha arttırılmalı mı? Yorum kısmı aşağıda.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA