Korkutan Gıda Krizi Senaryosu Türkiye’de Listenin Üst Sıralarında

Piyasalardaki şartlar küresel çapta gıda krizine neden olurken ülkeler önlemlerini almaya paylaştı. Peki Türkiye, gıda krizi riski sıralamasında kaçıncı sırada?

Korkutan Gıda Krizi Senaryosu Türkiye’de Listenin Üst Sıralarında

Alianz sigorta şirketi, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası tüm dünyayı etkileyen gıda krizinde her ülkenin ne seviyede risk taşıdığını ortaya oyan bir rapor hazırlarken raporun Türkiye açısından pekte içaçıcı olarak görülmediği ortaya çıktı. Rapora göre Türkiye, savaştan gıda anlamında en çok etkilenen ülkelerin arasında ön sıralarda yer alıyor.

Gıdada Yıllık Artış Yüzde 74

Türkiye'nin gıdada yıllık fiyat artışının 2021 yılında yüzde 74 olduğu belirtilen raporda bunun ise harcanabilir geliri yüzde 19 azalttığı belirtildi.. Raporda, gıda fiyatlarındaki mevcut trendin sürmesi halinde bu gıda enflasyonunun Türkiye'de satın alma gücünde yüzde 100'ün üzerinde kayıp anlamına geleceği belirtildi.

Türkiye'de gıda harcamaları tüm harcamanın yüzde 25'i

Alianz’ın hazırlandı rapordaki projeksiyonda gıda enflasyonunda Türkiye ilk sırada yer alırken onu Lübnan izliyor. Raporda, Türkiye’de ki gıda harcamalarının tüm harcamaların yüzde 25’ine denk geldiğini belirtiyor.
Sözcü'de yer alan habere göre raporda gıda enflasyonundaki her yüzde 1'lik artışın, harcanabilir reel geliri 0,81 azalttığı belirtildi.

Gıda krizi sosyal huzursuzluk çıkarabilir
Raporda Cezayir, Bosna Hersek, Mısır, Ürdün, Lübnan, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Siri Lanka, Tunus ve Türkiye'nin gıda krizinde en riskli ülkeler olduğu ve bu ülkelerde sosyal huzursuzluk riskinin ciddi seviyede arttığı vurgulandı.

'Türkiye hiçbir adım atmadı'
Raporda, "En riskli 11 ülke net gıda ithalatçısı. İçlerinde sadece Mısır ve Bosna Hersek, halkının gıda fiyat şoklarından daha az etkilenmesi için politikalar hayata geçirdi" ifadesi kullanıldı. Raporda Türkiye'de gıda zamlarına karşı tüketiciye yönelik ne vergi, ne sosyal koruma, ne piyasaya yönelik hiçbir adım atılmadığı ortaya konuldu.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /