Konut, İhtiyaç ve Taşıt Kredisi Çekeceklere Kötü Haber!

Bankaların kredi faizlerini düşürmesi bekleniyor. Yeni yıla girilmesi ile birlikte ev ve araba almak isteyen, nakit ihtiyacı olduğu için kredi çekmek isteyen vatandaşlar için kötü haber geldi.

Konut, İhtiyaç ve Taşıt Kredisi Çekeceklere Kötü Haber!

Son dakika haber: Banka kredi faizleri hakkında açıklama.

Son günlerde döviz kuru ile mücadele kapsamında art arda gelen faiz artırım kararları, banka kredi faizlerini de arttırdı. Bankaların kredi faizlerinin artması ile vatandaşlar ev ve araba alma hayalini başka bahara erteledi. Konu ile ilgili Merkez Bankası'ndan son dakika açıklaması geldi. 

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal yaptığı açıklamada, enflasyona değindi ve tahmin poltikası üzerinde yukarı yönlü risklerin önemini koruduğuna işaret etti ve “Nitekim ocak ayına ilişkin gerek TÜFE gerek ÜFE gerçekleşmeleri enflasyon üzerinde döviz kurunun birikimli yansımalarının, uluslararası emtia fiyatlarında devam eden artışların, üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin ve arz kısıtlarının önemini koruduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı.  Ağbal açıklamasının devamında, “Enflasyon patikası üzerinde yakın vadede öngördüğümüz yukarı yönlü risklerin önemini koruyacak olması ve patikanın beklenen eğimini dikkate aldığımızda bu yıl içinde faiz indirimini uzun bir süre gündeme almamız mümkün gözükmemektedir.” dedi.

“Enflasyonda kalıcı bir düşüşü görmek istediğimizi, ancak bununla da yetinmeyerek, fiyat istikrarına işaret eden göstergelerin de oluşması gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum” diyerek enflasyonda kalıcı düşüş için çalışma yürütüldüğünü söyleyen Ağbal, “Enflasyon yüzde 5 hedefine varıncaya kadar gerçekleşen/beklenen enflasyon oranı patikası ile para politikası faiz oranı patikası arasındaki düzey güçlü bir dezenflasyonist denge gözetilerek oluşturulacak ve bu denge sürekli korunacaktır. Sıkı para politikası duruşunun uzun süre devamını neden önemsiyoruz? “Çünkü erken bir aşamada, geçici nedenlerle enflasyonun aşağı geldiğini görünce sıkı para politikası duruşundan çıkarsanız, geçmiş tecrübeler göstermektedir ki, enflasyon tekrar yukarı yönlü hareket etmektedir.” dedi.

"SABIRLI OLACAĞIZ"

Enflasyon hedefi olan yüzde 5'i görene kadar sabırlı olacaklarını söyleyen Ağbal, “Önümüze gelecek her türlü yeni verinin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında orta vadeli hedef patikasından sapma riskine işaret etmesi durumunda önden ilave sıkılaşmayı yapacağız. Para politikasında risklere karşı önden gereken reaksiyon gösterilmesi enflasyonist baskıları erken aşamada yönetmenizi sağlar. Geçmiş tecrübeler göstermiştir ki, gecikmeli olarak gösterdiğiniz reaksiyonun ekonomik maliyetleri daha ağır olabilmektedir.” dedi. 

FAİZ KARARI

Reel faizin para politikasındaki yerine ilişkin gelen soruya Bakan Ağbal,  “Para politikası duruşunu genel olarak kabul edilmiş bir referans üzerinden konumlandırmak ve piyasa ile iletişimi bunun üzerinden kurmak doğru olmaz”  şeklinde cevap verdi ve “Politika faizi, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir seviyede olacak ama bu iki seviye arasındaki aralık enflasyonist baskıların yaygınlığına, yoğunluğuna, para politikası tepkisine duyarlı olup olmadığına bağlı olacak. Ayrıca finansal risk göstergelerinin de iyileşmesine reaksiyon gösterecek, tepki verecek. Merkez Bankası kendi bilgisiyle, yaklaşımıyla gerçekleşen, beklenen enflasyonla politika faizi arasındaki aralığın seviyesini oluşturacak. Bu seviyenin yüzde 5 hedefine varıncaya kadar dezenflasyonist bir aralıkta olması konusunda özel bir dikkat gösterecek. Hiçbir zaman için yüzde 5 hedefine ulaşmadan bir ara dönemde geçici nedenlerle süreklilik arz etmeyen faktörlerle hareket ederek bu dezenflasyonist aralıktan vazgeçmeyecek.” dedi.

FAİZ İNDİRİMİ GELECEK Mİ? BANKALAR FAİZ DÜŞÜRECEK Mİ?

Ağbal açıklamasının devamında ise 2021 yılının ilk dönemlerinde faiz indiriminin mümkün olmayacağını, faiz indirimi kararının şimdilik uzak olduğunu söyledi.

Bu açıklamaya bakacak olursak, ekonomide iyimser havanın devam etmesi durumunda 2021 yılının sonlarına doğru faiz indirimi gündeme gelebilir. Faiz indiriminin yapılmaması ise banka konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde faizlerin aynı kalacağını gösteriyor. 

Güncel oranlara baktığımızda ihtiyaç kredisi faiz oranının kamu bankalarında (Ziraat, Vakıf, Halk) 1,62, konut kredisi faiz oranının 1.52, taşıt kredisi faiz oranının ise 1,45 ile 1,61 arasında olduğu görüldü.