Konut Fiyatları Bakın 5 Senede Ne Kadar Arttı! Ev Almak Hayal mi Oldu?

Konut fiyatlarındaki artış vatandaşları kara kara düşündürüyor. Orta ve dar gelirli vatandaş için ev almak neredeyse imkansız hale geldi.

Konut Fiyatları Bakın 5 Senede Ne Kadar Arttı! Ev Almak Hayal mi Oldu?

Konut fiyatlarında son 5 yılda nasıl bir artış oldu, artış devam edecek mi yoksa konu fiyatları düşecek mi haberimizde.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, sosyal medya hesabından konut fiyatlarındaki artışa ve getirdiği sorunlara dikkat çekti. "Riskli konutlarda yaşayanlar farklı konutlara geçemiyor ve kentlerin afet direncinin güçlendirilmesi yavaşlıyor." diyen Gökce, Halkımız mülksüzleşiyor. Konut sorunu bizim için hem sosyal güvenlik, hem sosyal refah hem de beka sorunu." dedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, sosyal medya hesabından konut fiyatlarındaki artışa ve getirdiği sorunları ele aldı. Dünyadaki artışla Türkiye'yi kıyaslayan Gökce, en çok artışın Türkiye'de olduğunu söyledi.

"5 yılda konut fiyatları ortalama 6 kat artış gösterdi" diyen Gökce artışların getirdiği sorunları dile getirerek "Riskli konutlarda yaşayanlar farklı konutlara geçemiyor ve kentlerin afet direncinin güçlendirilmesi yavaşlıyor. Halkımız mülksüzleşiyor. Konut sorunu bizim için hem sosyal güvenlik, hem sosyal refah hem de beka sorunu." ifadelerini kullandı.

Gökce'nin paylaşımı şu şekilde:

"5 yılda vatandaşımız ev sahibi olma hayalinden 6 kat uzaklaştı. Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre 2018 yılı Temmuz ayında 109,3 seviyesinde olan endeks bugün 767,9 seviyesinde. Yani 5 yılda konut fiyatları ORTALAMA 6 KAT ARTIŞ gösterdi

Peki dünyada trend nasıl? 2015 yılını 100 kabul edersek, konut fiyatları İtalya'da 108'e Fransa'da 134'e Euro bölgesinde 144'e İngiltere'de 149'a Almanya'da 156'ya Amerika'da 182'ye çıkmış. Türkiye'de fiyatın çıktığı nokta 803.

Bu artışın yarattığı önemli sonuçlar var. Yeni işe başlayanlar, çalışanlar, emekçiler uygun fiyatlı konut bulamıyor. Riskli konutlarda yaşayanlar farklı konutlara geçemiyor ve kentlerin afet direncinin güçlendirilmesi yavaşlıyor. Halkımız mülksüzleşiyor. Konut sorunu bizim için hem sosyal güvenlik, hem sosyal refah hem de beka sorunu. Bugün konut stoğumuzun önemli bir kısmı 2000 yılı öncesinden kalma. Bu konutları yenileyemez, halkımıza da nitelikli, güvenli konutlar sunamazsak 6 Şubat'ta yaşadığımıza benzer acılar yaşayabiliriz. Önümüzdeki dönemde yapacağımız tercihler, kendimizin, ailemizin, sevdiklerimizin, yaşadığımız şehirlerin ve ülkemizin kaderini belirleyecek. Baharın gelmesini diliyorum. Hep birlikte tüm bu sorunları çözebiliriz."

KARAR