Konteyner Ev Yaptırmak İsteyenler Dikkat: Güncel Konteyner Ev Prefabrik Ev Fiyatları! Daha da Yükselecek!

Özellikle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli 2 depremden sonra vatandaşlar müstakil evlere yöneldi. Prefabrik ev ya da konteyner ev yaptırmak isteyen vatandaşlar güncel fiyatlarını merak ediyor.

Konteyner Ev Yaptırmak İsteyenler Dikkat: Güncel Konteyner Ev Prefabrik Ev Fiyatları! Daha da Yükselecek!

Hepimiz bahçeli şirin bir evin hayalini kurmuşuzdur. Ancak 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin ardından özellikle deprem bölgesinde aileler konteyner ev ya da prefabrik ev yaptırmak istiyor. Peki güncel konteyner ev ve prefabrik ev fiyatları ne kadar? Fiyatlarda artış sürekli devam edecek mi?

Ticaret Bakanlığı, deprem bölgesindeki barınma ihtiyacının acilen giderilebilmesi için, konteyner ev ve prefabrik yapı ihracatını 15 Şubat tarihinden itibaren 3 ay süreyle yasaklandığını duyurmuştu.

İstanbul'daki sanayi bölgeleri ve fabrikalarda, deprem bölgesine gönderilmek üzere yoğun şekilde konteyner ev imalatı yapılıyor. Yüzlerce konteyner bölgeye gönderiliyor. İmalatçılar talep yoğunluğu nedeniyle ham madde sağlamaktaki sorunlar, malzeme ücretlerindeki artış ve işçilik maliyeti nedeniyle, konteyner fiyatlarının deprem öncesine göre yüzde 20 ile 30 arasında arttığını ifade etti.

Bir konteyner fiyatının 95 bin TL artı KDV olduğunu belirten firma yetkilileri, günlük üretimin yüzde 20'den 50'ye çıktığını da bildirdi.

Standart bir 85 m2 prefabrik evin fiyatı ortalama 250.000 TL‘dir. Bu fiyat malzeme kalitesine ve özel isteklere göre değişmektedir. Prefabrik ev ücretinin yanı sıra ruhsat ücreti de 20.000 TL‘dir.

Daha öncesinde fabrika ortamında parçaları üretilip sahada monte edilen prefabrik evler, standart evlere göre çok daha uygun fiyata sahiptir. Yapılışları çok daha kolaydır ve temel kazma işlemi gerektirmemektedir. Bu sayede maliyet konusunda çok daha avantajlıdırlar.

75 METREKARE PREFABRİK EV FİYATLARI NE KADAR?

70 metrekare Kampanyalı 2+1 Prefabrik Ev Ahşap Desenli fiyatı 312.900,00 TL’den başlayan fiyatlarla

75 metrekare Kampanyalı 2+1 Prefabrik Ev fiyatı, 314.900,00 TL’den başlayan fiyatlarla

78 metrekare Kampanyalı 2+1 Prefabrik Ev Fiyatı, 324.900,00 TL’den başlayan fiyatlarla

79 metrekare Kampanyalı 2+1 Prefabrik Ev fiyatı, 321.900,00 TL’den başlayan fiyatlarla

81 metrekare Kampanyalı 3+1 Prefabrik Ev Fiyatı, 346.900,00 TL’den başlayan fiyatlarla

Prefabrik Ev 84 metrekare fiyatı, 396.900,00 TL’den başlayan fiyatlarla

Prefabrik Ev 85 metrekare 3+1 Süper Kampanyalı Fiyatı, 381.900,00 TL’den başlayan fiyatlarla

90 metrekare Kampanyalı 3+1 Prefabrik Ev Fiyatı, 387.900,00 TL’den başlayan fiyatlarla

Kampanyalı 100 m2 3+1 Prefabrik Ev Fiyatı, 429.900,00 TL’den başlayan fiyatlarla

101 metrekare Kampanyalı 2+1 Prefabrik Ev Fiyatı, 389.900,00 TL’den başlayan fiyatlarla

150 METREKARE PREFABRİK EV FİYATLARI NE KADAR?

110 metrekare Kampanyalı Dubleks Prefabrik Ev Fiyatı, 512.900,00 TL’den satışa çıkmaktadır.

120 metrekare Kampanyalı 3+1 Prefabrik Ev Fiyatı, 487.900,00 TL’den satışa çıkmaktadır.

121 metrekare Kampanyalı 3+1 Prefabrik Ev Fiyatı, 506.900,00 TL’den satışa çıkmaktadır.

126 metrekare Tek Katlı 3+1 Prefabrik Ev Fiyatı, 532.900,00 TL’den satışa çıkmaktadır.

126 metrekare Kampanyalı Dubleks Prefabrik Ev Fiyatı, 634.900,00 TL’den satışa çıkmaktadır.

148 metrekare Tek Katlı İkiz 2+1 Prefabrik Ev Fiyatı, 637.900,00 TL

150 metrekare Kampanyalı Dubleks Prefabrik Ev Fiyatı, 699.900,00 TL’den satışa çıkmaktadır.

150 metrekare Kampanyalı 4+1 Tek Katlı Prefabrik Ev Fiyatı, 589.900,00 TL’den satışa çıkmaktadır.

PREFABRİK EV İÇİN NE KADAR ARSA GEREKİYOR?

Kadastro cepheli ve imarsız arsalarda en fazla yüzde 5 imar izni bulunmalıdır. Bu bilgilere ek olarak da imarsız arsaya maksimum 250 metrekare büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.

PREFABRİK EV YAPMAK İÇİN İMAR İZNİ GEREKİR Mİ?

Prefabrik ev yaptırmak isteyen kişiler imar izni hakkında araştırmalarını hızlandırdı. Prefabrik ev için belediyeden imar izni alınması gerekmektedir. Bu kapsamda bölgeden sorumlu belediyeye giderek ya da İl özel idaresine başvuruda bulunarak yapı ruhsatı alınması gerekir.

GÜNLÜK ÜRETİM YÜKSELTİLDİ , FİYATI İSE 95 BİN TL OLARAK DİKKAT ÇEKİYOR

Konteyner ve prefabrik yapı firması yöneticisi Hakan Durmaz, ihracat yasağından sonra yalnızca deprem bölgesi için çalıştıklarını belirterek, "Daha önce üretimimizin yüzde 50'si yurt dışına gidiyordu. Önceden günlük üretimimiz 20 konteynerdi, bu sayıyı 50'ye çıkardık. AFAD ve Kızılay tarafından bölgenin en çok ihtiyacı olan, bir ailenin yaşayabileceği iki oda, tuvalet, mutfak, içeren bir konteyner tipi belirlendi, örnek gösterildi. Biz de sadece onu üretiyoruz. Buradaki ürünlerin hemen hemen tamamı bağışlarla hazırlandı. Yardım kuruluşları, dernekler, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden yardım etmek isteyenler bizlere müracaat ediyor. Bu ürünün de fiyatı 95 bin TL artı KDV'dir. Devletimiz, KDV indirimi gerçekleştirdi. İnşallah, üretimi artıracağız. Personellerimiz yetişemiyordu, ilave iş gücü bulduk. Çünkü, sektörde bu kadar işçi de yoktu. Yeni işçiler aldık, eğitimler verdik ve gece vardiyası da başlattık. Bu konteynerler dört mevsim kullanılabilir ve stoklanabilir. Van Depremi'nde kullanılan 15 bin adet konteyneri AFAD stoklamıştı, bir sonraki deprem bölgelerinde de kullanıldığını biliyoruz" dedi.

HAM MADDE TEDARİĞİNDE ZORLUKLAR BAŞLADI, ÜRETİM DURABİLİR

Deprem sonrası yaşanan fiyat artışlarının nedenlerini açıklayan Durmaz şöyle konuştu:

Ham madde temininden kaynaklanan sorunlar var. Ham madde tedariğinde çelik-saç sorun oldu. Çünkü deprem bölgesindeki çelik imalatçılarının birkaçı, deprem nedeniyle faaliyetini durdurmak zorunda kaldı. Onlar da işçi bulamıyorlar. Yani, şu anda ham madde tedariklerinde zorluklar, sıkıntılar başladı. Konteyneri bu hızla imal etmeye devam edebilir miyiz bilmiyorum. Devam edersek de fiyatlar böyle kalır mı emin değiliz. Fiyatlar artabilir, daha kötüsü üretim durabilir.

Özellikle deprem bölgesine gönderilen konteyner ve prefabriklerin ham maddelerine de 3-4 ay ihracat yasağı getirilirse, biz tedarik süresinde problem yaşamayız. Yani bizim isteğimiz, prefabrik ve konteynere dair ham madde ihracatını da kısa bir süreli de olsa ara verilmesini istiyoruz. Tabii biz de duyuyoruz, özellikle böyle bir zamanda fırsatçılık çok kötü. Yani, hiçbir konteyner firmasında, kurumsal firmalarda, büyük firmalarda anormal fiyat artışı duymadım.

Bunların fiyat katalogları kontrol edilebilir. Bazı al-satçılar, küçük satıcılar, elinde birkaç konteyner bulunduranlar bu şekilde yapıyor olabilir. Sektörde yüzde 20 ile yüzde 30 arasında fiyat artışı oldu, ham madde, işçilik kaynaklı olarak. Bizim bu bahsettiğimiz modelimiz 80-85 bin TL'ydi, 95 bin TL oldu. Piyasada da aynı şekilde, 40 bin liradan 130 bin liraya kadar aynı model ve görüntü fakat malzeme kalitesiyle fiyatı değişen ürünler bulunuyor.

FİYAT ARTIŞINA NEYİN SEBEP OLDUĞUNU AÇIKLADI

Tuzla'da konteyner imalatı yapan Sedat İmamoğlu ise şu açıklamayı yaptı:

Şu an malzeme tedarik konusunda sorun yaşıyoruz. Birkaç firma bir araya gelip sermaye biriktirip, deprem bölgesi için satın almalar yapabilir miyiz, daha iyi fiyata ürün verebilir miyiz diye de konuştuğumuz oldu. Yani, küçük ölçekli firmalar, orta ölçekli ve büyük firmalardan da aynı duyumları alıyoruz. Çünkü sektörde hep beraber çalışıyoruz, birbirimizi tanıyoruz.

Piyasada gerçekten tedarik konusunda ciddi bir sıkıntı var. Bu bizim hem üretimi hızlı bir şekilde yapıp göndermemize engel oluyor, hem de fiyatların artmasına sebep oluyor. Çünkü her sektörde olduğu gibi maalesef bizim sektörümüzde de fırsatçılar olduğunu duyuyoruz. Bazı ciddi malzemeleri tedarik etmekte sorun yaşıyoruz. Konteynerlerin birçok tipi var ama, en çok kullanılan iki tiptir. Biz tesisimizde deprem bölgesine de gönderdiğimiz, betopan malzemeli konteyneri iki günde 1 adet olarak, sandviç panel dediğimiz konteyner tipini ise günde 2 adet kapasiteyle üretebiliyoruz.

Betopanlı ürünlerin 70 ile 100 bin TL arasında olanları var. Sandviç panelli ürünler de aynı şekilde. Çatılı, izolasyonu yüksek ürünlerde fiyatlar artıyor. Zeminde kullandığımız piyasada betopan olarak bilinen malzeme ve dış cephede kullandığımız sandviç saç malzemesinde tedarik problemi yaşıyoruz.