Komisyonlar Arttı, Esnaf Zor Duruma Düştü

Bazı bankalar, ekonomideki son durumu öne sürerek POS cihazı komisyonlarını da arttırdı. Esnaf zor durumda...

Komisyonlar Arttı, Esnaf Zor Duruma Düştü

Bazı bankalar, POS cihazları üzerinden yapılan alışverişlerdeki komisyon oranını arttırdı, Cirosu düşün ve pazarlık gücü bulunmayan esnaf zor durumda kaldı. Kredi faizlerini yüzde 40'a kadar düşüren ve yatırımcılardan 'ilave teminat getirin' talebinde bulunan bankalar, şimdi de gözünü esnafa dikmiş durumda. POS cihgazı üzerinde esnaflardan alınan komisyonlarda oran arttırıldı. Bazı özel bankaların bu oranları yüzde 4'lere kadar çekmesi TESK tarafından tepkiyle karşılandı.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Palandöken, "Son dönemde esnaf adeta bankaya çalışır hale geldi. Küçük esnafın kirası, çalışan giderini çıkardığınızda eline kalan yüzde 10 civarındadır. Buna da bankalar göz koydu." dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Mahmur Çelikus da , talep edilen ücretlerin vesnafı dayanması zor bir noktaya getirdiğini Redwin belirtti. Çelikus, "Cirosu ve pazarlık gücü yüksek olan bir esnafımız 6 ay öncesinde tek çekimde yüzde 1.25 oranında komisyon öderken, şimdi bu oran yüzde 2.37'ye çıktı. Banka bu esnafa 4 taksitte yüzde 7.35, 8 taksitte yüzde 13.5 komisyon talep etmiş. Bu oranlar eskiden yarı yarıyaydı." dedi.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA