Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Uzatıldı mı? İşte Başvuru Sayfası

Kısa Çalışma ödeneği hakkında açıklama gelmiş ve başvuruların yeniden başvuruların başladığına yer verildi. Peki KÇÖ başvurusu nasıl yapılır? Detaylar nedir? Uzatıldı mı?

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Uzatıldı mı? İşte Başvuru Sayfası

Kısa Çalışma Ödeneği uzatıldı mı?

Pandemi döneminin gelmesi ile birlikte devlet, işyerlerine destek olmak amacıyla kısa çalışma ödeneğini başlattı. İşyerlerinde çalışmakta olan personellere, gerekli şartları taşımaları durumunda kısa çalışma ödeneği ödemesi yapılıyor. 

Öncelikle özetle hatırlayalım Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

"İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır."

KÇÖ NE KADAR?

Kısa çalışma ödeneğinin miktarı hakkında yapılan açıklamada, "Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez." denildi.

BAŞVURULAR YENİDEN BAŞLADI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada kısa çalışma ödeneği başvurularının yeniden başladığını , kısa çalışma paralarının yatırılmaya devam edeceğini söyledi. İşte başvuru şartları

- İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması (Covid-19 sebebiyle işverenlerin yaptıkları kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.),

- Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),

- İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması,
gerekmektedir.

Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.

Kısa Çalışma Ödeneğinin uzatılması ile ilgili kararın önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanması ve yeniden uzatılması bekleniyor.