Kırmızı Et Fiyatlarına 10 Günde Yüzde 25 Zam

Son dakika haberi: Kırmızı et fiyatlarında son günlerde art arda artışlar meydana geldi. Şubat ayı başındna bu yana fiyatlara yüzde 25 oranında zam geldi.

Kırmızı Et Fiyatlarına 10 Günde Yüzde 25 Zam

Kırmızı ete yüzde 25 zam.

Kırmızı et fiyatına yüzde 25 oranında zam 10 gün içinde geldi. Son günlerde ayçiçek yağı, tereyağı, kaşar peyniri, süt, yumurta gibi ürünlere gelen fahiş zamlardan kırmızı et ürünleri de nasibini aldı. Şubat ayının başında kilosu 55 lira seviyesinde olan dana kuşbaşı 10 gün içinde rekor artış gösterdi. Gelen son rakamlara göre dana kuşbaşı fiyatı 69 liraya kadar yükseldi. Daha önce kuzu kuşbaşı ise 70-75 liraya satılırken 10 günlük süre içinde 90 lira seviyesine kadar yükseldi. 

Ayçiçeği yağı, tereyağı, süt ve peynir fiyatlarının ardından et fiyatları da yükselişe geçti. Şubat başında 55 lira seviyelerinde satılan dana kuşbaşının kilogram fiyatı 10 gün içinde 69 liraya kadar yükseldi. Benzer şekilde, kuzu kuşbaşı ise 70-75 liradan 90 liraya çıktı. En çok tüketilenlerden dana kıymanın kilosu ise son 10 günde 73 liraya kadar yükseldi.

Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, et fiyatların aracılardan dolayı arttığını söyledi ve "Fahiş fiyatlarla gıda ürünlerini satan insanlar; kendi menfaatlerini düşünerek, yetiştiriciyi ve tüketiciyi düşünmeden fiyat koyuyor. Bir ara 'girdi maliyetleri arttı' dediler, sonra 'dolar yükseliyor' dediler; oysa bunların hepsi aldatmaca. Dolar düşünce de rakamlar artıyor. Kar payını yüksek koyan market ve kasapların denetlenmesi lazım" dedi. Et kalitesinde alt sınıf-üst sınıf ayrımı olduğunu dile getiren Çelik, "En düşük kalemde kilogram başına 15 lira fark koyuyorlar. En üst sınıf olduğu zaman bu fark yüzde 100'ün de üzerine çıkıyor. Karkası biz 50 liraya veriyorsak; en alt sınıf 60 liraya satılıyorsa, en üst sınıf da 140 liraya kadar yükselmişse burada aracıların ciddi rolü vardır" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA